Топ плажове в Италия гонят пушачите

Курорти край Венеция и на о-в Сардиния подеха еко инициативата

Новини
07:45 - 15 Април 2019
1607
Топ плажове в Италия гонят пушачите

Малко преди старта на летния сезон, Италия въвежда крути мерки на едни от най-известните си плажове – забранява пушенето на морския бряг и въобще на пясъка. Първи в бездимното начинание е селището Бибионе, близо до Венеция – в четворката на най-посещаваните, който след няколкогодишна битка успя да издейства пълна забрана за летовници с цигара в ръка.

Още осем италиански курорта подеха примера за „плаж без фасове“ – това са градовете около Порто Чезаре на юг, Алба Адриатика, в центъра на Ботуша, и Стинтино на остров Сардиния. Десетина други морски курорта също предстои да вземат такова решение, пише infotourism.

Властите ще поискат от управителите на частни плажове да наложат тази забрана и да я спазват, ако не искат да останат без лиценз.

Цигареното табу на плажовете  е заради желанието за защита на местното население и най-вече от еко съображения - за опазване на околната среда. Заровените в пясъка фасове са много опасни за природата. Освен че е вреден за здравето, един фас се разгражда за повече от две години и може  да замърси до 500 литра вода, твърдят учените.

Скептични и притеснени, представителите на курортите, които са наясно с екологичния проблем, все още искат забраната да бъде въведена постепенно. Някои от тях се притесняват, че летовниците може и да намалеят.

Много плажове по света вече са предприели тази стъпка. Около 50 плажа във Франция са обозначени като "Пространства без тютюн". В Австралия, в щата Куинсланд, лицензираните плажове са за непушачи. От началото на 2018 г. на 20 плажа в Тайланд също беше въведена забрана да се пуши.