Топ сделка: Валери Симеонов си купил апартамент за... 900 лева!

Имотът е в Слънчев бряг и в момента е офис на "Скат", прокуратурата обяви, че започва разследване на 3 покупки на фирмата на бившия вицепремиер

Политика
17:13 - 10 Април 2019 (обновена)
3478
Топ сделка: Валери Симеонов си купил апартамент за... 900 лева!

Валери Симеонов чрез фирмата си е купил 80 квадрата апартамент в курорта Слънчев бряг на невероятната цена от... 900 лева! Това става ясно от съобщение на Прокуратурата до медиите. Там е получен сигнал за съмнителната сделка и в момента започва разследване на бившия вицепремиер.

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е възложила на Антикорупционната комисия да провери имоти, собственост на фирмата „Скат" ООД, която се управлява от бившия вицепремиер и понастоящем депутат и лидер на НФСБ Валери Симеонов. 
Това става ясно от официално съобщение на сайта на държавното обвинение. Повод за проверката е сигнал, че имотите са закупени от фирмата на силно занижени цени. Сигналът е постъпил до главния прокурор Сотир Цацаров в сряда, 9 април. Според сигнала сделките за имотите са били направени на нереални ниски цени. В сигнала са описани следните три сделки:

  • Закупено през 2004 г. от „Скат"ООД, управлявано от Валери Симеонов, право на строеж на апартамент с площ 80 кв.м. в к.к. „Слънчев бряг" за сумата от 900 лева, при данъчна оценка 856,60 лв.;
  • Закупен през 2005 г. от „Скат"ООД, управлявано от Симеонов, офис в к.к. „Слънчев бряг" с площ 31,35 кв. м. за сумата от 6 901,10 лв., при данъчна оценка 6 901,10 лв. 
  • Закупен през 2008 г. от „Скат"ООД, управлявано от Валери Симеонов, имот частна общинска собственост с площ 875 кв.м. за сумата от 850 815 лв. по решение на Общински съвет - Бургас, чийто председател по това време е Валери Симеонов, председател на комисията за общинска собственост е бил Валери Касабов - настоящ народен представител от НФСБ, а юрисконсулт е бил настоящият народен представител от „Обединени патриоти” Християн Митев. За този имот се твърди в сигнала, че не се ползва по предназначение за нуждите на телевизията, а е построен жилищен блок. 

Според източник на Lupa.bg имотите в Слънчев бряг са купени от фирмата на Симеонов "Скат" ООД от местния бизнесмен Чочо Александров, известен като Чочо Несебърския. Апартаментът пък никога не е бил ползван лично от Симеонов, а е служил за офис на "Скат" в курортния град.

Малко по-късно Валери Симеонов заяви, че няма никакви притеснения относно проверката на прокуратурата. Според него разследващите "ще ударят на камък", тъй като всичко било изрядно, а освен това държаните органи са правили многократно проверки на фирмите му. Той още не е виждал сигнала срещу себе си, но имал подозрение кой го е подал. И добави, че "теоритично е възможно" проверката да е започнала след изнесената от него информация за евтини лични имоти, придобити от министъра на туризма Николина Ангелова.

"Общо взето - това са клевети и лъжи. Това са сделки на фирмата, не лично мои. Аз имоти не притежавам, имам две селски къщи и половин апартамент в квартал "Меден рудник" в Бургас. Нямам афинитет към апартаменти, имоти, такива неща. Предпочитам да си инвестирам парите другаде", заяви Валери Симеонов.