Топлото време не дава на мечките в Карпатите да заспят

Зимата се оказа необичайно топла в Украйна

Свят
15:31 - 25 Декември 2019
4561
Топлото време не дава на мечките в Карпатите да заспят

Кафявите мечки в украинските Карпати не могат да заспят в зимен сън заради необичайното топло време в края на годината, съобщава ТАСС.

Агенцията цитира съобщение във Фейсбук на сътрудниците на Рехабилитационния център в националния парк "Синевир", разположен в Закарпатската област в западната част на Украйна.
Местните биолози съобщиха, че от 32-те мечки, обитаващи парка, едва три са изпаднали в летаргия.

"Причината за мечото безсъние е недостатъчно ниската температура на въздуха", съобщиха служителите в "Синевир". Истински зимни условия е имало само за една седмица в началото на месец декември. Именно от този кратък период са се възползвали мечките Беня, Дюрий и Поталич, за да изпаднат в анабиоза. Останалите очакват настъпването на по-студено време.

Рехабилитационният център в националния парк беше открит през 2011 година и в него са настанени мечки от частни циркове, зоопаркове и екземпляри, към които е имало жестоко отношение. Тази зима в Украйна се характеризира с необичайно топло време. На 18 декември в столицата Киев температурата достигна 15 градуса. Това е най-високият показател за изминалите 139 години, отбелязва агенцията.