Тошко Йорданов призна: И с подкрепа на ПП-ДБ , пак ни трябват гласове от ГЕРБ

Нямаме непреодолими различия, оцени разговора с ПП-ДБ шефът на парламентарната група на ИТН

У нас
18:30 - 02 Август 2024
1930
Тошко Йорданов призна: И с подкрепа на ПП-ДБ, пак ни трябват гласове от ГЕРБ

"Много приятна работна среща. Нямаме непреодолими различия", оцени разговора с ПП-ДБ шефът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. Час и половина двете формации обсъждаха потенциални управленски проблеми, а поне на пръв поглед огромни разлики в позициите им нямаше, макар да проличаха критиките от страна на ИТН за прибързаните антикорупционни промени и плана за сливане на разузнавателните служби.

"Отговорността на ГЕРБ е огромна. От ПП нямаме отговор, може да имаме положителен или не. Те ще питат техните контролни органи. Ако имаме положителен, пак няма 121 депутати без участието на ГЕРБ".

Така шефът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов даде насока за шансовете по съставянето на правителство с третия мандат. До снощи от партията брояха 66 депутати зад подобен план, днес "Възраждане" ги отрязаха. ПП-ДБ все още не са се произнесли, но те имат само 39 народни представители и дори и да дадат подкрепа, това не е достатъчно, за да мине проектокабинет с мандат на ИТН.

"ГЕРБ също могат да постъпят отговорно и да има правителство. Утре ще ми е много интересно каква ще е срещата и дали партия ГЕРБ с Бойко Борисов ще има подход на държавници, след всички думи как страната е в криза и как едно редовно правителство би започнало да решава проблеми. Или ще пратят страната на избори? Предстои да видим", коментира още Тошко Йорданов часове преди разговора с ГЕРБ утре сутрин.

Йорданов отбеляза, че е нормално да имат различни гледни точки, но това не означава, че не може да обсъдят вариантите. И отчете като позитивен факта, че и ИТН, и ПП-ДБ смятат, че трябва да има обсъждане и взимане на общи решения, както и че нито една от двете формации няма мнозинството, за да налага еднолични решения. 

А ПП-ДБ тепърва ще се допитват до ръководствата на партиите в коалицията. На въпрос в какъв срок ще стане това, Божидар Божанов каза:

"Въпреки летните отпуски нашите колективни органи допускат онлайн гласуване, така че ще ги съберем в кратки срокове и ще вземем решение".

"Разговорът беше конструктивен, имаме донякъде припокриване. По детайлите имаме разминаване. Ще запознаем нашите колективни органи с цялата информация и нюанси", добави още депутатът.