Този август е бил един от най-горещите в историята на България

Екстремните температури са нанесли и щети на реколтата, отчитат от НИМХ

Новини
21:46 - 01 Септември 2023
3985
Този август е бил един от най-горещите в историята на България

Месец август 2023 година е бил един от най-топлите месеци в историята на България, или поне за последните 70 години, откакто се води подобна статистика. Това съобщават от НИМХ в свой подробен месечен анализ за времето.

Средните месечни температури са между 20.5 и 27.5 °С и имат отклонение от месечната норма между +0.3 и +3.1 °С. Най-високата измерена температура е 41.5 °С - на 4 август в с. Новачене, обл. Плевен. Най-високите измерени температури са над 40°С в 6 оперативни метеорологични станции на НИМХ, но няма надминати абсолютни максимални температури. В София най-високата измерена температура е 35.4 °С, също на 4 август.

В по-голямата част от страната месечните суми на валежа са между 1 и 80% от климатичната норма, но в части от Западна и Централна България са между 80 и 183%. Най-оскъдни са валежите по Черноморието (Варна - 1%), а най-обилни са в Югозападна България (Благоевград - 183%). Този месец август е с по-малко валежи от август 2022 г., но с повече от август 2021 г. Най-голямото измерено 24-часово количество валеж е 85 mm от дъжд и град в Угърчин, обл. Ловеч, на 25 август.

През по-голямата част от месец август и в повечето райони на страната агрометеорологичните условия се характеризират с високи температури и недостатъчни валежи. Изключение правят Разград, Сливен, Карнобат и Шумен, където падналите валежи имат стопанско значение - от 15 до 45 l/m2.

Горещото време в началото на август, с екстремно високи максимални температури до и над 40 °С (Ловеч, Свищов, Русе, Силистра), причини стерилност и окапване на завръзите при част от зелeнчуковите култури от късното производство (тиквички, корнишони). Разразилите се бури през първата седмица от август на много места в източните и южните райони (Шумен, Силистра, Дулово, Генерал Тошево, Крушари) и падналите градушки са нанесли сериозни щети на земеделските култури (изпочупени клони, полегнали посеви, унищожени слънчоглед и зеленчукови насаждения).

През изминалия месец реките в страната бяха с водни количества около и под праговете за средни води и около праговете за ниски води. Вследствие на валежи в периодите 5-6 август и 24-25 август в резултат на валежи сa регистрирани краткотрайни повишения на речните нива, по-съществени във водосборите на реките Искър, Янтра и Арда. Интензивни валежи на 24.VIII причиниха поройно наводнение в гр. Горна Оряховица.