Трагедия! Бебе без лице се роди в Португалия

Отстраниха от длъжност гинеколога, не открил малформациите у бебето

Топ
19:14 - 24 Октомври 2019
3361
Трагедия! Бебе без лице се роди в Португалия

Под натиска на общественото мнение Португалският лекарски съюз временно отстрани от длъжност гинеколог, заподозрян в небрежност, защото не е открил малформации у бебе, родило се без лице, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Раждането му потресе португалското общество.

Срещу гинеколога, отстранен от длъжност за 6 месеца от Португалския лекарски съюз, вече имаше други 6 оплаквания, най-старото от които датира от 2013 г. Лекарският съюз започна рaзследване, след като въпросното раждане бе отразено от медиите. Съдебните органи също започнаха разследване, след като родителите на детето заведоха дело срещу гинеколога.

"Има индикации за недоглеждане от страна на д-р Артур Карвальо, които е възможно да доведат до дисциплинарни наказания", поясниха от Португалския лекарски съюз. "Тъй като случилото се накърнява репутацията на лекарите, отстраняването му от длъжност е необходимо, за да се преценят оплакванията."

На 7 октомври родителите на бебето Родриго, което се ражда без нос и очи и на което липсва част от черепа му, откриват малформациите му при появата му на бял свят в болницата "Сао Бернардо" в Сетубал, южно от Лисабон. Д-р Карвальо следял бременността на майката на Родриго в частна клиника в Сетубал, където направил трите задължителни ехографии, без да открие какъвто и да било проблем.

Гинекологът бил предупреден за възможна аномалия на фетуса през 6-ия месец от бременността по време на ехографски преглед, за който настояли родителите, но обяснил, че понякога части от лицето остават невидими, когато бебето го е притиснало към корема на майка си. Малкият Родриго все още е хоспитализиран в Сетубал.