Трагедията: 11 000 станаха жертвите на труса

Топ
13:29 - 08 Февруари 2023
2402
Трагедията: 11 000 станаха жертвите на труса

Най-малко 11 хил. са жертвите на опустошителните трусове, разтърсили Турция и Сирия. Това е сборът на известните до момента данни: над 8574 души в Турция и над 2500 в Сирия.

"Няма да се откажем от усилията си да гарантираме сигурността да гражданите във всеки град", каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган при посещение на засегнатите райони в провинция Кахраманмараш. По думите му в десет засегнати от земетресението провинции ще бъдат изградени нови жилища за останалите без дом в следващата една година.

Броят на потвърдените жертви се очаква да нарасне: спасителите, които се надпреварваха с времето и ниските температури (-1 градуса тази нощ в Газиантеп) в търсене на признаци на живот в развалините на хиляди сгради. В Сирия не достига спасителна техника, нито помощи - особено в контролираните от бунтовниците райони.

И досега пристигат данни за "чудеса" - спасени над 48 часа по-късно, например извадено от руините дете в Салкин, провинция Идлиб, от Сирийската гражданска отбрана известна като "Белите каски" - организация, която действа в контролираните от опозицията райони.

В Хатай момче бе спасено, след като прекара над 50 часа под развалините. По-рано затрупани в Турция изпращаха сигнали за помощ в социалните мрежи. Сред тях бе и Фърат Яйла, популярен от "Ютюб" блогър, съобщил, че е затрупан. "Майко! Добре ли си! Майко! Кажи ми, че се криеш някъде."

С времето обаче намалява надеждата да бъдат спасени още хора. "Това вече не е спасителна операция, възстановителна е", написа кореспондент на Би Би Си в Кахраманмараш. "Знаят, че никой не е оцелял." Описва престоя си близо до руините на девететажна жилищна сграда, превърнала се в купчина бетон, метал и стъкло.

"Това вече не е спасителна операция", са предадените почти по същото време думи на кореспондент на "Ал Джазира", която описва ситуацията на две посетени от екипа места. Смята се, че под една от сградите са затрупани 80 души, но тя ги нарича "тела на този етап": "те (спасителите) вече не чуват гласове". Репортери на телевизиите, предаващи операциите на живо, често биват молени да замълчат, докато екипите се опитват да доловят звуци под развалините.