Тръгна борба за БГ-гражданство на още двама медици у нас

Сирийски бежанки се грижат за десетки животи в ковид-отделения в Бургас

Здраве
17:05 - 15 Февруари 2021
3154
Тръгна борба за БГ-гражданство на още двама медици у нас

Иранският лекар д-р Абдулах Заргар, който дълги години бе директор на болницата в Исперих, получи българско гражданство, след като съдбата му получи сериозен обществен отзвук.  Вицепрезидентът Илияна Йотова подписа указа, с който доктор Заргар става български гражданин и това е достойно за поздравления. Тръгва обаче борба за БГ-гражданството на още двама медици - бежанци у нас, които се борят за животите и здравето на наши сънародници. Този път в Бургас, пише местният "Флагман.бг". 

Става въпрос за 27-годишната д-р Дарин Осман и сестра й Мериям, които завършват медицина в София, а сега работят в морския град. 

През миналото лято д-р Дарин Осман започва в УМБАЛ-Бургас, когато започва командироването на медици. Още в самото начало се разболява и изкарва коронавируса тежко. Това обаче не я плаши. След изтичането на карантината тя отново е на първа линия и се грижи за стотици болни.

Смените на доктор Осман в Инфекциозното отделение в най-тежките дни достигат до 36 часа, но тя излиза да разговаря с нас с усмивка, усещаме обаче в гласа й нотка огорчение. Чувства се пренебрегната, и с право. От 4 години чака да получи гражданство в собствената си родина. Когато идва в Бургас, наема квартира в ж. к. „Зорница“, където все още живее. След телевизионен репортаж с нея, от Община Бургас й казват да подаде документи за общинско жилище, за което ще получи отговор през месец март.

„Няма как да отрека, че се чувствам пренебрегната. Не знам каква е причината. Аз ежедневно влизам в сайта и проверявам статута си, но при мен няма никакво развитие. Нормално е да се чувствам разочарована.

Аз съм родена тук и цял живот съм живяла в България. Единствено за ваканциите съм пътувала до Сирия. От 4 години имам правото да кандидатствам за българско гражданство. През 2018 г. го направих и от тогава до този момент сме в процес на изчакване. Няма никакво развитие с документите ни, чакаме…“, споделя д-р Осман.

Тя не крие, че пречките заради статута на бежанци пред нея и семейството й са прекалено много. „В момента аз нямам национален паспорт – нито сирийски, нито български. Сирийският ми паспорт е с изтекъл срок на годност и няма как да си го удължа. Освен това ежедневно във всяка институция, която посещавам, винаги срещам проблеми с документите. Нещата винаги се случват много по-трудно. Трябва да влизаш в обяснения как и защо човек с българско ЕГН и роден в София е със статут на бежанец. Пътуването извън граница е основен проблем, а като млад човек мисля, че трябва да имам правото да пътувам“, казва д-р Осман.

Безкрайно е нечестно човек, който изпълнява всички задължения на един българин, да няма правото да се нарича българин, споделя с огорчение д-р Осман.

„Ние сме три сестри. Едната все още е студентка, а малката ми сестра завърши през месец декември и от януари работи заедно с мен в Бургас. Аз съм в Инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас, а тя е бившата Хематология, която в момента е Ковид-19 отделение. Тя също е с този статут. Цялото ми семейство е с такъв статут, въпреки че баща ми и майка ми живеят тук повече от 30 години. Баща ми завърши своето образование в Техническия университет, тук живеем, тук работим, а се чувстваме чужди в собствената си държава“, казва още д-р Дарин Осман, цитирана от "Флагман.бг". 

Снимка: Флагман