Тръгва битката за 12 000 първолаци

От днес започва подаването на документи, предимство е 3 години адрес в района на школото

Новини
09:17 - 15 Април 2019
1568
Тръгва битката за 12 000 първолаци

Започва битката на родителите за първолаците. От днес стартира подаването на документи за приема на най-малките ученици в София. За втори път най-голямо предимство няма да е денонощното дежурство на майки и бащи в училищния двор, а принципът на тригодишната уседналост. Най-много точки получават децата, които живеят в района на желаното школо от 3 или повече години. 

Има и нов бонус - бъдещите първокласници с по-голям брат или сестра до 12 години в същото училище. Тогава, без значение колко време са живели на адреса си, децата ще получават максимален резултат при класирането. Кандидатите за първи клас в София тази година са около 12 000, а училищата - 159.

Крайният срок за заявленията е 15-ти май, включително. Учебните заведения ще дадат информация за приема в официалните си страници в интернет.

Документите се подават от днес до 15-ти май, а списъците с приети на първо класиране деца ще бъдат съобщени на 3-ти  юни в 17 часа. Записването е от 4 до 6 юни.

При престижните училища, много родители разчитат на второ класиране - то ще бъде на 6 юни в 18 часа. Родителите ще могат  да подават  документи  за второ класиране от 7 до 10 юни, а списъците с приети в първи клас ще бъде оповестен на 10 юни в 16 часа. 

Ако и на второ класиране детето не е прието в желаното  училище заявления за трето класиране могат да се подават от 13 до 14 юни, а резултатите ще се публикуват на 14-ти.