Тръгват противоепидемични мерки срещу коклюш

Имунизират бременни и бебета, проверяват деца и ученици

Новини
08:37 - 09 Май 2024
1389
Тръгват противоепидемични мерки срещу коклюш

От днес са в сила противоепидемични мерки срещу разпространението на коклюш. Заповедта на служебния министър на здравеопазването за мерките ще е в сила до 31 юли 2024 г.

Какво включват мерките:

Регионалните здравни инспекции организират извършването на имунизации срещу коклюш на бременни жени - имунизацията е еднократна, препоръчителна и безплатна и е по желание на бременните с документиран период на бременността между 27 и 36 гестационна седмица включително.

При съобщен случай на коклюш, здравните власти ще извършват епидемиологично проучване и ще предписват противоепидемични мерки по отношение на болния, контактните му лица и външната среда.

Ще се провежда ежедневна проверка проверка на деца и ученици за наличие на клинични симптоми за заразна болест, включващи хрема, кашлица, обрив и други, като детето/ученикът с проявени симптоми не се допуска в или се отстранява от детския/ученическия колектив.

При регистриране на случай на коклюш в организиран детски и ученически колектив ще се засилят мерките по проветряване, влажно почистване и дезинфекция на повърхности и под. За тази цел трябва да се осигурят достатъчно количества хигиенни материали.
Националният център по заразни и паразитни болести, регионалните здравни инспекции в София, Варна, Плевен, Пловдив и Стара Загора да организират извършване на лабораторна диагностика на заболели, определени като възможен или вероятен случай на коклюш.

Всички общопрактикуващи лекари трябва да направят преглед на имунизационния статус на децата от пациентския си списък, подлежащи на имунизация и реимунизация срещу коклюш. Личните лекари трябва да предприемат действия за своевременното им имунизиране при достигане на съответната възраст и без необосновано отлагане.

Към момента в страната са регистрирани 843 случая
Още преди празниците Министерството на здравеопазването обяви, че позволява първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана месец и половина след раждането, а не както е заложено в Имунизационния календар - след втория месец на бебето.

В страната до този момент са регистрирани 843 случая на коклюш. 

Очаква се епидемичното разпространение на коклюш в страната да продължи и през следващите месеци.

Ръст на случаите се наблюдава още от средата на миналата година в различни държави в Европа и по света. Вълната не подминава и България.