Тръмп и Моди демонстрираха единство

Президентът на САЩ и индийският премиер се срещнаха на стадион в щата Тексас

Свят
11:40 - 23 Септември 2019
1646
Тръмп и Моди демонстрираха единство

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и индийският премиер Нарендра Моди се срещнаха на стадион в щата Тексас, демонстрирайки единството между двете най-големи демокрации в света, въпреки търговските напрежения, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп не акцентира върху търговските спорове, а подчерта ръста на износа на САЩ за Индия и милиардите долари, които Делхи харчи за американска военна техника, както и съвместните военни учения. "Индия никога досега не е инвестирала в САЩ, както прави днес", подчерта американският президент. "Ние правим същото в Индия", добави той на митинга в Хюстън под надслов "Привет, Моди!", предава БТА.

Около 50 000 американци от индийски произход присъстваха на срещата между двамата държавни глави. Събралите се скандираха "Моди! Моди! Моди!", когато той излизаше на сцената.

Индийският премиер нарече Тръмп "мой приятел, приятел на Индия, велик американски президент", който е решен твърдо "да направи Америка отново велика".

"Когато го срещнах за пръв път, той ми каза "Индия има истински приятел в Белия дом", подчерта Моди. "Г-н президент, тази сутрин в Хюстън можете да чуете пулса на това велико партньорство" между двете най-големи демокрации в света.

Тръмп заяви, че Моди го е поканил на митинга в Хюстън под надслов "Привет, Моди!", една от най-големите срещи на индийската диаспора в историята, когато са срещнали във Франция миналия месец. "Обичам Индия", заяви президентът на САЩ пред медиите, обяснявайки решението си да се срещне с Моди за трети път в рамките на три месеца. Очаква се двамата лидери да се срещнат отново във вторник в кулоарите на заседанието на Общото събрание на ООН. Очаква се тогава Тръмп да се срещне и с пакистанския лидер Имран Хан.

Президентът на САЩ добави, че връзките между САЩ и Индия се разширяват, но напрежението свързано с търговския излишък със САЩ остава.