Тръмп иска още войници в Саудитска Арабия

Отношенията между Вашингтон и Рияд остават изключително чувствителни

Свят
11:26 - 18 Юли 2019
1723
Тръмп иска още войници в Саудитска Арабия

Администрацията на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп засилва спорните си военни отношения със Саудитска Арабия, като се подготвя да изпрати стотици войници в страната на фона на нарастващото напрежение с Иран, предава новинарският канал CNN.

Очаква се 500 войници да бъдат дислоцирани във военновъздушната база "Принц Султан", разположена в пустинна зона на изток от столицата Рияд, според двама представители на Пентагона, пожелали анонимност. Малък брой войници и помощен персонал вече са на място. Очаква се пристигането на батарея с ракети "Пейтриът".

Решението е взето на фона на ситуация, в която отношенията между САЩ и Саудитска Арабия остават изключително чувствителни заради убийството на Джамал Хашоги. Но администрацията на Тръмп заяви, че е решена да се опита да защити Саудитска Арабия от иранската агресия.
Миналия месец администрацията обяви, че изпраща още 1000 военнослужещи в Близкия изток, но не уточни в кои държави ще бъдат разположени войниците. Силите, които отиват в Саудитска Арабия, са част от обявеното по-рано разполагане.

Конгресът не е официално уведомен за плановете, въпреки че част от членовете му са били неофициално информирани за тях. Уведомлението до Конгреса ще предостави по-точни подробности за военните действия на САЩ в региона.