Тръмп посрещна Борисов: Ще дойда в България, ако ме поканите (ГАЛЕРИЯ И ВИДЕО)

Новини
21:50 - 25 Ноември 2019 (обновена)
9390
Тръмп посрещна Борисов: Ще дойда в България, ако ме поканите (ГАЛЕРИЯ И ВИДЕО)

Американският президент Доналд Тръмп посрещна премиера Бойко Борисов в Белия дом.

"България е за пример на Германия и трябва да им кажеш на тях, че разходите ви за отбрана са над 3 процента от БВП." С тези думи си обърна президентът на САЩ Доналд Тръмп към премиера Бойко Борисов.

Репликата му, произнесена в Овалния кабинет визира факта, че българските разходи за отбрана нарастват до 3,1 на сто заради покупката на осем американски изтребителя F-16.

Американският президент обещава да дойде в България. "Много е вероятно да дойда в България, само Борисов да ме покани,", обещал е Тръмп.

Американският президент е дал знак, че има шанс да отпаднат визите за българи за САЩ. "Може и да паднат визите, със сигурност ще го обсъдим", заяви Тръмп пред журналистите в Овалния кабинет.

"Имаме страхотно приятелство с България, много българи живеят в САЩ", обърнал се е към Борисов Тръмп.

Президентът на САЩ посрещна официално българският премиер Борисов на входа на Белия дом. Борисов трябваше да изчака 15-тина минути и макар да не бе предвидено, Тръмп покани медиите на началото на срещата на четири очи в Овалния кабинет.

Сред приоритетните теми, които се очакваше да обсъдят двамата държавници са отпадането на визовия режим за българите, сделката за новите изтребители F-16 и доставките на американски втечнен газ.

Преди важната среща с американския президент, Борисов поднесе венец в Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“, където бе посрещнат с 21 топовни салюта.

След срещата с Тръмп, Бойко Борисов сподели удовлетворението си на профила си във фейсбук: "Изключителна чест и привилегия бе да гостувам в Белия дом – символ на свободата и демокрацията. Днешната ни среща с президента Donald J. Trump е от голяма полза за развитието на стратегическото партньорство между България и САЩ, което аз високо ценя."