Тръмп врътна кранчето на СЗО

Американският президент е бесен на чиновниците в Женева за прикриването на информация за COVID-19

Свят
08:38 - 15 Април 2020
3819
Тръмп врътна кранчето на СЗО

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че спира вноските на страната към Световната здравна организация (СЗО) заради "лошото й управление и покриването на информация" по време на пандемията от коронавирус.

"Днес давам инструкции на администрацията си да спре финансирането на Световната здравна организация, докато се извърши оценка на лошото й управление и покриването на информация, свързана с разпространението на коронавируса. Загрижени сме дали по време на пандемията щедростта на САЩ е използвана по възможно най-добрия начин. Истината е, че СЗО се провали в това да събира, проверява и споделя информация по прозрачен и навременен начин", заяви американският президент на пресконференция в Белия дом, цитиран от БНР.

Той изтъкна като причина и разликата от 10 пъти в осигуреното за организацията финансиране от страна на Съединените щати в размер на 400 милиона долара спрямо Китай.

Той настоя на СЗО да бъде потърсена отговорност за, по думите му, провалите в реакцията на кризата, и подчерта:

"Вижте останалата част от света, части от Европа, други нации, които последваха насоките на СЗО и оставиха границите си отворени за Китай и пандемията по света се усили. Ще продължим да работим със СЗО, за да установим дали ще приложи значими реформи, но засега ще работим с други страни."

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че сега не е времето да се съкращават ресурсите за Световната здравна организация, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Гутериш посочи в изявление, че "не е времето да се съкращават средствата за операциите на Световната здравна организация или на всяка друга хуманитарна организация в борбата срещу вируса".

"Сега е време за единство, международната общност трябва да работи заедно, в солидарност, за да спре вируса и трагичните му последици", добави шефът на ООН.
"Моето убеждение е, че СЗО трябва да бъде подкрепяна, защото тя е от съществено значение за усилите на света да спечели войната срещу COVID-19, посочи още Гутериш, цитиран от Франс прес.