Тръмп заплаши да спре помощта за горящата Калифорния

Повишените температури заради глобалното затопляне причиниха огромни пожари

Свят
11:02 - 04 Ноември 2019
1283
Тръмп заплаши да спре помощта за горящата Калифорния

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да отреже федералното финансиране за опустошителните пожари в щата Калифорния. Това стана в спор в "Туитър" с губернатора на щата, съобщават американските медии.

Около 100 000 акра бяха унищожени в пожарите през последните седмици, а хиляди хора принудени да напуснат домовете си.

Тръмп обвини губернатора от Демократическата партия Гавин Нюсъм, като каза, че бил свършил "ужасна работа по управлението на горите".

Няколко от големите тазгодишни опустошителни пожари бушуваха в негорски райони.

"Всяка година докато пожарите бушуват и Калифорния гори, се случва едно и също - и тогава той идва при федералното правителство за парична помощ. Нищо повече. Организирайте се по-добре", настоя Тръмп в "Туитър".

Нюсъм, който беше силно критичен към екологичните политики на Тръмп, отговори: "Не вярвате в климатичните промени. Вие сте освободен от този разговор."

Повишените температури заради глобалното затопляне причиняват огромни пожари в Калифорния, независимо от това колко дъждовна е била предишната зима, показва неотдавнашно проучване от Националната академия на науките на САЩ.

По-сухите, по-топли условия водят до изсъхване на растителността и стават по-запалими.

Тръмп отправи подобна заплаха за спиране на федералната помощ през миналата година, когато в най-смъртоносния пожар в историята на Калифорния загинаха 86 души.

Иначе пожарникарите са успели да овладеят около половината от големия пожар в Южна Калифорния. Пожарът, който избухна в четвъртък, изгори повече от 9 4000 акра.

Най-големият пожар в щата беше на 76 процента овладян в неделя, след като изгори близо 80 000 акра от избухването си на 23 октомври.

Всички заповеди за евакуация бяха отменени в събота.