Трети ден се чудят защо се блъснаха двата влака в София

Тече разследване, виновните ще получат своите наказания, обеща министърът на транспорта

Новини
15:00 - 30 Май 2024
2276
Трети ден се чудят защо се блъснаха двата влака в София

Трети ден власти, органи, комисии и лично министърът на транспорта се чудят защо се блъснаха двата влака на Централна гара - София.

Все още тече разследване, към момента нямаме информация то да е приключило. Виновните ще получат своите наказания. Това каза служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в коментар за инцидента, при който имаше пострадали пътници. Да припомним - инцидентът стана във вторник следобед, машинистът е жив, а сблъсъкът се случи на първи коловоз - пред очите на ръководител движение и един куп други служители на железниците. Въпреки това още не е ясно защо маневреният локомотив се вряза в пътническия влак пред него. И защо се прави маневра по начин, по който локомотивът остава „заклещен“ между двата влака и на практика неизползваем.

Няма челен сблъсък на влакове. Има влак в покой, който чака своето време да тръгне за съответната дестинация. Друг маневриращ влак, който подрежда композиция, не е успял да спре поради различни версии – дали му е прилошало на машиниста, дали нещо друго. Не е успял да спре на необходимата дистанция, разясни Гвоздейков. 

Министърът на транспорта увери, че обществеността ще бъде информирана, когато излязат резултатите от проверката

Към момента ситуацията на гарата е спокойна, няма закъснения, каза още Гвоздейков. Той съобщи и за разработен нов план, който все още подлежи на анализи, заради продължаващите ремонти на гарата и затрудненията в движението на влаковете. 

Има европейски регламент за компенсация на пътниците. Ако има проблеми, се осигурява заместващ автобусен транспорт. Досега не сме оставили пътник без транспорт, подчерта Гвоздейков. 

Два екипа проверяват причините за сблъсъка на двата влака.

Разследването се води и от следователи, и от екип на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт (НБРПВВЖТ). Всички отговорни за инцидента с влака ще понесат дисциплинарна отговорност при доказване на вината им, съобщиха за БТА от националния железопътен превозвач след инцидента. 

„Тече проверка, нещата са в твърде начален стадий“,

коментира за БТА инж. Бойчо Скробански, заместник-председател на Управителния съвет НБРПВВЖТ. 

Според данните, събрани до момента,

на машиниста на маневрения локомотив му е прилошало. Пробата му за алкохол е отрицателна. 

След инцидента във вторник от Центъра за спешна медицинска помощ в София изпратиха шест линейки на мястото на инцидента. Оказана е помощ на всички пострадали, само един от тях е прекарал нощта в болница. От „Пирогов“, където той бе настанен, съобщиха, че пациентът се намира в стабилно състояние. 

Всички останали пострадали, транспортирани до различни лечебни заведения, са освободени след преглед и изследвания.

Министърът на транспорта увери, че обществеността ще бъде информирана, когато излязат резултатите от проверката. Остава да се надяваме, че разследването на жп инцидента няма да върви със скоростта на влаковете...