Трети метродиаметър: Да му върви по... шампанско

Днес бе направена първа копка на две от общо 6-те планирани станции по продължението на метрото в източна посока

Новини
16:39 - 27 Ноември 2023
5418
Трети метродиаметър: Да му върви по... шампанско

Както повелява традицията, началото на поредното разширение на столичното метро започна с питка и пенливо вино.

Точно в 13,20 ч. днес бе направена първата копка на две от общо 6-те планирани нови метростанции по продължението на третия метродиаметър.

Честта да разбият бутилките шампанско, търпеливо изчакващи ролята си в снега, се падна на столичния кмет Васил Терзиев и на министъра на транспорта Георги Гвоздейков.  

Не, кметът не се е подхлъзнал на снега...

Новият участък е с дължина шест километра и ще има шест метростанции. Той е разширение на Линия 3 през ж.к. „Слатина” и достига до бул. „Цариградско шосе” при Окръжна болница. Първата копка е на две от новите шест станции на метрото. Това са станция 5 на бул. „Асен Йорданов“ (срещу зала „Арена София“) и станция 6, която ще е под локалното платно на бул. „Цариградско шосе“, срещу УМБАЛ „Св. Анна“.

На събитието присъстваха още ръководителят на представителството на Европейската комисия за България Бойко Благоев, областният управител на София-град Вяра Тодева, кметът на район “Слатина” в София Георги Илиев, ръководителите на Управляващият орган на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 и ръководителят на „Метрополитен” Стоян Братоев.

Снимки: Lupa.bg

На първата копка се появи и претендентът за председател на СОС Борис Бонев в компанията на съпартиеца си Андрей Зографски.

Проектът има отношение към това как ще се придвижват 75 хил. софиянци и как ще изберат да слязат от колите си. За нас развитието на градския транспорт е централна тема и ще продължим да инвестираме в развитието на метрото“, заяви кметът на София Васил Терзиев.

Той благодари на предишната администрация и заяви, че Столична община е ангажирана да продължи усилията, така че през 2027 г. софиянци да се поздравят със завършен проект.

Транспортният министър Георги Гвоздейков заяви, че е време софиянци да слязат от колите си и да се качат на метрото.

Той коментира, че живее в кв. „Люлин“ и днес е трябвало да стигне до кв. „Дружба“, като пътят с кола му е отнел повече от час и половина. По думите му трафикът между „Лъвов мост“ и връзката между „Ситняково“ и Румънското посолство е бил най-интензивен.

Може би точно този трафик ще бъде облекчен и метрото ще осигури добра свързаност в столицата. Трябва да свикнем да минаваме към зелен и екологичен транспорт, каквато е инвестицията в метрото“, коментира Гвоздейков.

Министърът допълни, че по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ са инвестирани 893 млн. лв. в метрото.

За да продължи строителството на въпросното разширение, са осигурени 106 млн. лв.

Припомняме, че през октомври министерството пренасочи средства от оперативната програма по няколко проекта, за да не бъде изгубено еврофинансирането. Метрото бе един от тези проекти.

Припомняме, че строежът на всичките 6 станции ще струва над 530 млн. лв. без ДДС, а средствата бяха осигурени от държавния бюджет и Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“.