Трети път тръгват за главата на Гешев (ОБЗОР)

За освобождаването на главния прокурор трябва да гласуват 17 от членовете на ВСС

Политика
22:22 - 11 Май 2023
5460
Трети път тръгват за главата на Гешев (ОБЗОР)

Ако предложението на кандидатката на ГЕРБ за премиер Мария Габриел за отстраняване на Иван Гешев бъде внесено във ВСС, то ще е третото за последните 2 г.

Първипрез юли 2021 г. главата на Гешев поиска правосъдният министър в служебния кабинет на Стефан Янев - проф. Янаки Стоилов. Той трябваше първо да мине през Конституционния съд, който да определи дали изобщо подобно искане е в компетенцията на правителството.

След това същото направи правосъдната министърка  на Кирил Петков - Надежда Йорданова. Тя прие букет от Иван Гешев при встъпването си в длъжност и внесе предложение за махането му на 2 март 2022 г.

И двата опита претърпяха фиаско във ВСС. Единствените, гласували “за”, бяха Атанаска Дишева и Олга Керелска от съдийската колегия - същите две, които бяха и против избирането му през есента на 2019 г. За освобождаването на главния прокурор трябва да гласуват 17 от членовете на ВСС, който по закон се състои от 25-има, но от две години са 22-ма (парламентът не попълва своята квота).

Необходимото мнозинство за отстраняване на Гешев може да падне от 17 на 13 души, ако първо бъде приет механизмът за контрол на главния прокурор, който е включен в проектозакона за съдебната власт и НПК, изработен от екипа на правосъдния министър Крум Зарков.

ВСС вече има и нови правила - не може се да търси отговорност от Гешев за времето, когато не е бил главен прокурор. Така че мотивът на Мария Габриел за искането - “уронване на престижа на съдебната власт”, май ще хване дикиш само пред Дишева и Керелска.

Хората на ГЕРБ във ВСС са Гергана Мутафова, бивша шефка на районната прокуратура в Пловдив, Калина Чапкънова, Боян Магдалинчев и Вероника Имова, които досега винаги са били "за" Гешев. Даже да обърнат палачинката, пак не достигат 10 души.