Третият мандат на ИТН е в ръцете на колективните органи на ПП-ДБ

След конструктивния разговор, Тошко Йорданов прикани за по-бърз отговор и изрази увереност, че двете страни нямат сериозни различия

Актуални новини
19:40 - 02 Август 2024
2160
Третият мандат на ИТН е в ръцете на колективните органи на ПП-ДБ

След срещата с "Има такъв народ" (ИТН) Божидар Божанов от "Продължаваме промяната-Демократична България"(ПП-ДБ) заяви, че ще запознаят колективните си органи с чутите приоритети на мандатоносителя и в следващите дни ще информират за решението.

Самата процедура по реализация на третия мандат не е безкрайна, ако може в по-разумен срок да вземете решение, помоли председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. Не установих големи различия между нас, добави той.

От ИТН смятат, че промените, внесени от ПП-ДБ в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали, трябва да бъдат приети и на свой ред информираха, че работят за поправки в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), закона за адвокатурата и в Семейния кодекс.

Мандатоносителят изложи и приоритетите си в здравеопазването, образованието, спорта, регионалната политика, отбраната, финансите, като смятат, че плоският данък трябва да остане. За външната политика увериха, че ще остане ясната евроатлантическата ориентация, но имат визия и за нашия регион. България трябва да се бори за качествен ресор в Европейската комисия, смятат още от партията на Слави Трифонов.

И с оглед на скорошното решение на Конституционния съд, Надежда Йорданова от ПП-ДБ попита дали приемат като политическа цел да се работи за ограничаване правомощията на главния прокурор и въвеждане на отчетност в неговата работа, за съдийска независимост, гарантирана чрез разделяне на Висшия съдебен съвет. Вторият въпрос е дали имат виждане как да се ограничи проблемът с прикриването от прокуратурата на изразходването на средства под формата на обществена тайна.

Тошко Йорданов подчерта, че нямат различия за нуждата от ограничаване правомощията на главния прокурор и са готови да обсъдят гаранции за съдийска независимост.

Какво мислите за въвеждане на електронно досъдебно производство, попита Божидар Божанов. Колежката му Венеция Ангова поиска да знае какво смятат за мерките за изсветляване на икономиката, какво е мнението им за капиталовата програма за общините, политиките в подкрепа на младите семейства.

Божанов заяви, че в коалиция от три партии решенията се взимат демократично. Обсъдихме част от секторите, разговорът беше конструктивен, коментира той. В кратки срокове ще съберем нашите колективни органи и ще вземем решение.

Тошко Йорданов коментира след срещата, че нямат непреодолими различия. Съвсем нормално е да имаме различни гледни точки за някои проблеми, но това не са варианти, които не можем да обсъдим.

Според мен отговорността на ГЕРБ е огромна, защото както виждате от ПП-ДБ ние нямаме отговор, може да имаме положителен, но може и отрицателен. Ако приемем, че имаме положителен отговор, нямаме 121 депутата без участието на ГЕРБ. Ако имаме отрицателен отговор, ГЕРБ също могат да постъпят отговорно и да имаме правителство. Утре ще е много интересно каква ще е срещата и дали партия ГЕРБ с Бойко Борисов ще имат подход на държавници, след всички думи, които се изговориха, как в страната е в криза и как едно редовно правителство би започнало да решава проблемите, или ще пратят страната на избори, добави Тошко Йорданов.

По-рано днес ИТН проведе разговор и с "Възраждане" за подкрепа за правителство с третия мандат.