Третият мандат не е утопия: БСП откри допирни точки с ИТН

Актуални новини
16:13 - 01 Август 2024
1125
Третият мандат не е утопия: БСП откри допирни точки с ИТН

Мисията "трети мандат" може да се окаже и възможна. След поредната среща на ИТН - този път с групата на БСП, се оказа, че има лъч оптимизъм за състяавяне на редовен кабинет. 

Оказа се, че двете формации имат много допирни точки по редица секторни политики и приоритети. На срещата си и двете партии изтъкваха общи законодателни или идейни съвпадения.

Въпреки това от БСП акцентираха, че се надяват на повече конкретика на последваща среща другата седмица.

Лидерът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов подчерта, че ако има допирни точки, ще има работни срещи с тези, които искат редовно правителство. "Да се направи програма. В нея да се уточни кои са най-важните закони, а след това да се мисли кой може да ги изпълнява. Ние сме против една парламентарна група да си стои на ината и да казва "Нашето е най-добро".

Логично е да има различия, но ако целта е обща, може да ги изгладим и да направим работещ закон, без да пада и да го преправяме 66 пъти", каза депутатът от ИТН.

Близкият изток, изборите в САЩ и отношенията с Турция също бяха споменати като фактор за външната политика. Финансов анализ в системата на МВР, подобряване на условията на труд и изравняване на социалните придобивки бяха друг акцент. Депутатът Александър Александров отново се спря на адекватното финансиране на армията, без противопоставяне на отделните сектори, модернизацията и засилването на отбранителните ни способности. 

Андрей Чорбанов от ИТН изтъкна, че в здравна и образователната сфера често застъпват едни и същи тези. "Говорим за социална форма за здравеопазване, достъп на всички граждани до здравеопазване. Имаме и редица предложения както за болниците, отпадане на клиничните пътеки, мобилна медицинска помощ", изброи депутатът потенциални допирни точки в здравеопазването.

Той смята, че образованието се финансира по грешен подход "на брой ученици, което променя цялата система и изкривява качеството". ИТН иска увеличаване на финансирането на образоването и повече пари за него и здравеопазване.