ТРЕВОГА: Изчезна хапчето за детски паразити

Актуални новини
21:24 - 03 Октомври 2024
4540
ТРЕВОГА: Изчезна хапчето за детски паразити

Единственият противопаразитен медикамент за детски глисти и острици изчезна от аптеките. Това сигнализираха притеснени родители, чиито деца са пипнали паразити в детската ясла или след игра в детските пясъчници.

За проблема потвърдиха пред “Труд” от Българския фармацевтичен съюз и Асоциация на собствениците на аптеки. “Преди няколко вечери установих, че 4-годишната ми дъщеря е неспокойна, върти се в леглото през нощта, през деня беше нервна. Започна да бълнува и очевидно я сърбеше в областта на седалището. Светнах лампата и видях три малки глистчета по бельото. Те се активизират и излизат през нощта. Притесних се, на сутринта започна трескаво обикаляне по аптеките. В нито една не открих хапчето “Зентел”. Аптекари ми обясниха, че то няма заместител и аналог”, разказа Васила Борисова от София.

Притеснената майка започнала да търси лекарството по апокрифни канали, да разпитва познати за внос от Сърбия или Турция. Накрая педиатърът я посъветвал да търси активната съставка “Албендазол” в аптека, където се приготвят мазила, мехлеми и дози.

“Този препарат изчезва през определен период от време и го няма по няколко месеца. За щастие колеги магистър-фармацевти могат да го забъркат екстемпорално със суспензия от “Албендазол”. Причината за липсващите медикаменти трябва да се търси другаде - производители, притежатели на разрешение за употреба, вносители”, заяви Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

“С настъпването на есента и тръгването на ясла и детска градина, зачестиха случаите на глисти при децата. От сутринта при мен дойдоха няколко притеснени майки. За жалост - не успях да им помогна, в моята аптека от няколко месеца няма “Зентел”, потвърди Александър Грозданов, магистър-фармацевт и собственик на аптека в столичния кв. “Хаджи Димитър”. Аптекарят не скри, че най-трудният момент в неговата работа е, когато не може да помогне на своите пациенти и трябва да ги отпрати.

Проверка на вестника показа, че единственият одобрен препарат за борба с детските паразити “Зентел” е произведен от веригата за управление на фармацевтични продукти “GlaxoSmithKline”. Отскоро гигантът обаче е затворил представителството си в България. В аптечния бранш коментират, че най-вероятно от Glaxo си тръгнали, тъй като фирмата нямала особен финансов интерес да има бюро в България. Така в момента за “Зентел” отговаря фирмата вносител - “Phoenix Pharma”.