Тревожна статистика! Всяко трето дете у нас - с наднормено тегло

Когато хранителния режим и движението не помагат, идва ред на хирургическата намеса

Здраве
11:07 - 26 Октомври 2019
3210
Тревожна статистика! Всяко трето дете у нас - с наднормено тегло

60% от възрастните и 30% от децата в България са с наднормено тегло. А крачката от наднормено до болестно е малка, предупреждават специалистите. Когато хранителния режим, движението и стандартното лечение не помагат, идва ред на хирургическата намеса. Директорът на най-големия център за лечение на затлъстяване в Германия - проф. Пламен Стайков е в страната ни, за да демонстрира нов метод за борба с излишните килограми. 

Йонка е една от пациентките, които ще се оставят в ръцете на проф. Пламен Стайков по време на демонстративните операции, които професорът ще извърши в София. Цялата си кариера проф. Стайков посвещава на оперативното лечение на болестното затлъстяване.

"Този вид хирургия в последните 20 години много се разрастна във всички страни, в целия свят. В България, за съжаление, все още не е много познат", каза проф. Пламен Стайков.

Потенциален риск от болестно затълстяване обаче, се крие за всеки един от нас, предупреждава проф. Стайков.

"С хирургията ние не лекуваме само теглото, лекуваме и страничните болести, които се развиват въз основа на излишните килограми. Високо кръвно, диабет, заболяване на ставите", заяви проф. Пламен Стайков.

В навечерието на 30-ия си рожден ден, на Полина Георгиева й омръзнало да се тормози дали столът, на който седи ще я издържи и дали номерът на обувки ще ѝ стане.

"Ти се затваряш вътре в себе си, не искаш да излизаш, не искаш да правиш нищо. Един дебел човек има не само физически проблеми, той има психологически. Като са ме гледали, са ми казвали: "Спри да ядеш!", "Много лесно, да спреш да ядеш!". Казвали са ми също: "Отиди да поспортуваш малко и всичко ще ти се оправи!". Ходила съм на всякакви неща - на дебелариуми, на еднокринолози, на диетолози, пила съм хапчета, спазвала съм диети", заяви Георгиева.

Тогава Полина решила да се оперира - година и половина по-късно, тежи 88 килограма, с 46 по-малко. Предстои ѝ обаче да отслабва и още.

"Можеш да си видиш скулите, което е най-невероятното нещо и както се смеем вкъщи, открих, че имам кости. Обикалям навсякъде - изкачвам езера, планини, реки. Физически си много по-добре, външно си много по-красив, много по-уверен и си щастлив", каза Полина

Проф. Стайков напомня, че всичко е въпрос на здравословен начин на живот и воля.