Трилион нови дървета срещу климатичните промени

Шест държави имат най-много „свободни места“ за засаждане на нова флора

Свят
13:54 - 08 Юли 2019
2120
Трилион нови дървета срещу климатичните промени

Най-ефективният начин за борба с глобалното затопляне е да се засадят много дървета. Трилион от тях, може би повече, съобщава, порталът за наука „PHYS.org“.

И има достатъчно място за това, твърдят швейцарски учени. Дори при съществуващите градове и земеделски земи, има достатъчно място за нови дървета, които да покрият 9 милиона квадратни километра. Това е площ колкото територията на САЩ.

Изследването им изчислява, че през последните десетилетия тези нови дървета биха могли да изсмучат близо 830 милиарда тона от задържащия топлина в атмосферата въглероден диоксид. Това е въглеродното замърсяване, което хората са произвели през последните 25 години.

Голяма част от тази полза ще дойде бързо, защото дърветата премахват повече въглерод от въздуха, когато са по-млади, твърдят швейцарските автори на изследването. Потенциалът за премахване на най-много въглерод е в тропиците.

„Това е далеч – с хиляди пъти – най-евтиното решение за борба с изменението на климата”, заяви съавторът на изследването Томас Кроутер, еколог в Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих.

Шест държави имат най-много „свободни места“ за засаждане на нови дървета – това са Русия, САЩ, Канада, Австралия, Бразилия и Китай.