Трима в луда надпревара за “Александровска”

Новини
10:53 - 03 Август 2021
4854
Трима в луда надпревара за “Александровска”

Между трима кандидати за нов шеф на Александровка болница ще избира здравното министерство в следващите месеци.

Срокът за подаване на документи изтече на 29 юли, а кандидатурите и на тримата бяха потвърдени.

Това са нефрологът проф. Борис Богов, който беше доскорошен шеф и бе отстранен от министър Стойчо Кацаров през юни, д-р Атанас Атанасов, който пак Кацаров назначи за временен директор, и доц. Александър Оскар.

Доцентът офталмолог и началник на Клиниката по очни болести към УМБАЛ “Александровска” беше първият, който реално поиска смяна на предишното ръководство, като го обвини в непрозрачно управление и трупане на дългове за болницата.

Тогава той подаде оставка като член на борда на една от най-големите и най-старите болници в България. Той реално не беше толкова срещу директора проф. Богов, колкото срещу управлението на предшественика му проф. Костадин Ангелов, който в момента е депутат от ГЕРБ, казват известни лица от “Александровска”.

Според тях доц. Оскар и сега ще е кандидат за представител на държавата в борда, а не за шеф.

Опитът на проф. Борис Богов и на д-р Атанас Атанасов в управлението са несравними, казват лекарите от “Александровска”, цитирани от "24 часа".

Според здравния сайт skener.news. за шеф на “Александровска” играят още доц. Александър Апостолов, началник на Клиниката по съдебна медицина и деонтология в лечебното заведение, Веселин Петров и Вася Манолова, която е магистър по финанси и здравен мениджмънт, управляващ съдружник е на “Алианс Медика Кепитъл”, притежава дялове и в още няколко дружества, работила е за “Джонсън и Джонсън”.

Другата съществена рокада, която бе извършена през изминалите месеци, бе отстраняването на дългогодишния шеф на болница “Лозенец” - проф. Любомир Спасов, след разкрития за реализиране на неразрешени у нас трансплантации.

Сега временно изпълняващ длъжността е доц. Радосвет Горнев, който също е подал документи в конкурса за спечелването на редовния мандат.

Другите кандидатури са на д-р Росен Разбойников, Ваня Манолова, адв. Ивиян Симеонов, и Орлин Недев, които бяха назначени сега в Съвета на директорите, и бившият депутат от БСП Златимир Орсов, пише още здравният сайт.