Тройна коалиция ще управлява България. Докога? (ОБЗОР)

Политика
21:22 - 08 Юни 2022
4311
Тройна коалиция ще управлява България. Докога? (ОБЗОР)

Управляващата коалиция остава тройна, след като лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си, а премиерът Кирил Петков каза, че е готов на правителство на малцинството. Изявлението на Трифонов беше предшествано от напускането на трима министри на "Има такъв народ" на заседанието на Министерския съвет тази сутрин, на което се обсъждаше актуализацията на бюджета. Последваха коментари от коалиционните партньори в парламента.

По-късно лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) обяви в изявление, излъчвано на неговата страница във Фейсбук и по телевизията „7/8“, че от днес изтегля министрите си и "слагам край на тази коалиция и на тази агония". Обръщението си той направи малко преди обявената пресконференция на Изпълнителния съвет на водещата формация в управлението "Продължаваме Промяната". 

Доброволно излизам от управлението, обясни още Трифонов. И посочи, че причините, поради които тази коалиция не работи и ИТН няма място вече в нея, са две - Република Северна Македония, както и че в държавата вече няма пари. Но уточни, че неговите депутати ще подкрепят актуализацията на бюджета в частта на социалните мерки и пенсиите на хората, но няма да гласуват за останалата част, защото е "вредна и води страната към разруха".

Премиерът и съпредседател на партията "Продължаваме Промяната“ Кирил Петков декларира на пресконференция в БТА, че са готови да управляват в малцинство, но няма да бъде харчен и един лев без надзор. Според него в този случай кабинет на малцинството е по-добре, отколкото едно правителство, на което се опитват да му извиват ръцете за допълнителни пари, спират се законодателните реформи, и най-важната организация - за борба с корупцията. Петков изтъкна, че именно заради борбата с корупцията са нужни промени в закона за КПКОНПИ, а вътрешният министър Бойко Рашков е най-подходящият да оглави антикорупционната комисия, определяйки го като "лидер в борбата срещу корупцията в страната".

Правителството още не е паднало, подчерта премиерът и увери, че останалите коалиционни партньори - БСП и "Демократична България“, са препотвърдили подкрепата си за кабинета. На управляващите са им необходими само още 12 народни представители, за да продължи законодателната дейност на парламента, посочи Петков. "България ще бъде променена и ще бъде променена от нас“, заяви той. 

Категорично подкрепяме политиката на премиера Петков за борба с корупцията и с модела "ГЕРБ", предсрочни избори сега означават хаос, заяви подкрепата си за коалицията Корнелия Нинова, председател на БСП, по-късно на брифинг в централата на партията.

От думите й стана ясно, че левицата би гласувала Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ. Все пак въпросът ще бъде обсъден в неделя на Национален съвет на партията, както и с коалиционните партньори.

За БСП най-важно в краткосрочен план е да се приеме актуализацията на бюджета, подчерта лидерът на социалистите. Важно е да се приеме тази актуализация, защото засяга милиони българи, към момента най-важно е да им дадем спокойствие, смята Корнелия Нинова. "Нови избори сега означава хаос, неизвестност и несигурност", убедена е тя.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов смята, че коалицията трябва да преосмисли как работи. 

Вероятно всеки е искал да сложи край на коалицията, но това не слага край на агонията, посочи той пред медии. Защото това, което липсваше в изказването на г-н Трифонов, е какво следва оттук нататък за страната, коментира съпредседателят на "Демократична България". Но твърдя, че нямаме право да тласкаме страната към още повече хаос, категоричен бе той. Иванов апелира към ИТН да се върнат на масата на разговори. Все още не е изтекло времето, каза политикът.

От опозицията в Народното събрание с коментар на ситуацията излезе пред журналисти председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов. По думите му, тази агония е трябвало да приключи, оттук нататък най-вероятният изход са предсрочни избори. Костадинов смята, че няма откъде да дойде подкрепа в рамките на това Народно събрание за кабинет на малцинството, за преформатиране на управлението.

Той назова пет условия, при които с неговата партия могат да бъдат водени разговаря в рамките на това Народно събрание - веднага да се изтегли планът за еврото, още следващата седмица да бъде прекратен договорът за американските бази, предоговаряне на условията за членство на България в ЕС, както и референдум за членството ни в НАТО. На пето място Костадинов постави незабавното вдигане на санкциите срещу Русия.

Тази вечер има лидерски коалиционен съвет в Министерския съвет, на който се очаква да се обсъдят въпроси като правителство на малцинството и търсене на мнозинство в парламента.