Трябват европравила за киберсигурността , смятат експерти

Зачестилите киберинциденти обуславят нуждата от обща платформа по проблема, обясни Марияна Николова

Политика
20:53 - 10 Декември 2019
1728
Трябват европравила за киберсигурността, смятат експерти

Новите предизвикателства за сигурността на държавите и бизнеса са свързани с киберпространството и опазването му от хакери, организирани престъпни групи и дори терористични групировки. За това е нужно публично-частно партньорство, което да започне веднага, както и единна европейска визия за киберсигурността, която да е базирана на европейските ценности. Това бе изводът от кръглата маса на тема “Публично-частно партньорство в сферата на киберсигурността: Инвестиционни политики”.

"Една от основните теми по въпросите за киберсигурността в Брюксел е суверенитетът на данни, който се губи от държавите заради дигитализацията и глобализацията на икономиката”, обясни един от спецалните гости - Луиджи Ребуфи, генерален секретар на Европейската организация по киберсигурност.

Той обясни, че в момента нямаме контрол над данните си, не знаем как се управляват, но и не осъзнаваме, че те имат стойност. Това трябва да е една от основните задачи на новата Европейска комисия, а киберсигурността трябва да намери място и в следващия бюджет.

Ребуфи бе категоричен, че най-добрият отговор на тази заплаха е публично-частното партньорство, защото проблемът засяга цялото общество. А щетите от кибератаките достигат 1000 млрд. долара към днешна дата, а разходите за киберсигурност възлизат едва на 115 млрд. годишно

Той подчерта, че са необходими регулации и правила. Според него частният и публичният сектор трябва да обменят информация, за да могат бързо да реагират в случай на кризисна ситуация. Важно за бизнеса е въвеждането на схеми за сертифициране на европейско равнище по отношение на киберсигурността. Той открой и новите предизвикателства - 5G мрежата, а и също така квантовите изчисления, изкуственият интелект, 6G мрежата и блокчейна.

Ключът към сигурността на интернет пространството са образованието, споделянето на опит и сертифицирането, каза консултантът на израелското правителство по темите на киберсигурността Орен Елимелех.

Той сподели, че Израел създава бюро за киберсигурност още през 2010 г. Всички държавни институции пък имат единен стандарт за киберсигурност. Имат и национален телефон, на който всеки може да получи безплатна информация за киберсигурност. Експертите се обединиха и около това, че е нужен закон за киберсигурността.

Зачестилите киберинциденти обуславят нуждата от обща платформа за киберсигурност в ЕС, каза вицепремиерката Марияна Николова.

Тя съобщи, че предстои да се сформира съвет за киберсигурност, а първото му заседание ще е след Нова година. Киберетиката ще залегне в Кодекса за поведението на служителите в държавната администрация, обяви още тя. Почти всички държави изграждат кибервойски и киберкомандвания, за да се справят със заплахите, обясни доц. Иван Христозов от Военната академия.

Членът на комисията за защита на личните данни Веселин Целков смята, че всички институции трябва да действат заедно, защото са нужни огромни усилия, които трябва да се организират правилно.

“Киберсигурността не се прави от 2-ма души, заключени в тъмна стая на половин работен ден”, категоричен бе той.