Тунел се крие под Луната

Широк е 100 метра

Мистика
20:58 - 02 Август 2024
1705
Тунел се крие под Луната

За първи път е открит тунел под повърхността на Луната, разположен в прочутото Море на спокойствието, където за първи път е стъпил човек. Изследването, публикувано в Nature Astronomy, показва, че теориите за съществуването на подобни пещери, най-накрая са потвърдени.

Въпреки че конкретното място на открития тунел е малко вероятно да е подходящо за изграждането на бъдеща колония, наличието на една пещера предполага, че други може да съществуват. Това отваря нови възможности за създаване на дългосрочни бази на Луната, се посочва в материала.

Изпращането на тежки товари до Луната ще остане скъпо в обозримо бъдеще, така че дългосрочната база ще зависи от способността за извличане на минерали на местно ниво.

Намирането на водоизточници привлича много внимание през последните години, но покритието също е от решаващо значение. Бъдещите колонизатори ще се нуждаят от надеждна защита от космическа радиация и внезапни температурни промени, които Луната изпитва. Също така е важно да има подслон, който може да издържи малък астероиден удар. Природните образувания като откритите тунели могат да осигурят такава защита по-добре от създадените от човека структури.

През 2010 г. мисията на НАСА Luna Reconnaissance Orbiter (LRO) открива дупка в Mara Tranquility. Професор Лоренцо Бруцоне и колегите му анализират отново тези данни, използвайки нови техники за обработка на сигнали и откриват радарни отражения, които най-добре се обясняват с подземен пещерен канал. Това откритие е първото пряко доказателство за наличие на тръба от лава под лунната повърхност.

Проучената яма Mare Tranquillitatis е една от над 200 открити. Някои от тях вероятно са се образували при срутването на тавана на тръба от лава. Ямата Mare Tranquillitatis е най-дълбоката известна, което я прави добро място за започване на изследване. Ширината е около 100 метра, а стените са много стръмни.

Новото изследване показва ярко петно ​​от западната страна на ямата, което предполага канал с дължина между 30 и 80 метра и ширина около 45 метра. Това място може да е подходящо за създаване на лунна база. Въпреки че Морето на спокойствието е прекрасно място за посещение, то не е подходящо за постоянно пребиваване поради липсата на лед.

Замръзнала вода почти сигурно съществува на полюсите на Луната, особено на южния полюс. Това откритие обаче повдига възможността тръби от лава да съществуват и на полюсите, което им позволява да бъдат открити от космоса с повишена разделителна способност.