Турция осъдена заради лоши условия в бежански лагер

Рускиня и трите й деца, влезли нелегално в държавата чакат обезщетение от 62 000 евро

Новини
18:45 - 17 Октомври 2019
1516
Турция осъдена заради лоши условия в бежански лагер

Турция бе осъдена от Европейския съд за правата на човека заради лошите условия на задържане на рускиня и децата й в два различни лагера в очакване на експулсирането им, предаде АФП.

Претъпкани спални помещения, липса на упражнения на открито, излагане на вредния дим на цигари, липса на храна, подпходяща за деца. Евросъдът сочи, че Турция не е успяла да отхвърли обвиненията на ищцата за условията, при които е била задържана тя и нейните деца, се посочва в съобщение на съда, предава БТА.

За единия от двата лагера тези твърдения са потвърдени от доклад на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа, подчертават съдиите.

Те са посочили, че условията в двата лагера - Кумкапъ и Газиантеп, са били "вредни дори за възрастни" и са представлявали нечовешко или уронващо достойнството отношение, което се забранява от Европейската конвенция за правата на човека.

Руската гражданка, влязла в Турция през 2014 г. с трите си деца, които са на 11, 7 и 6 години, е била задържана при опит да прекоси нелегално границата със Сирия, според турските власти.

На майката трябва да бъдат изплатени 2 250 евро и по 20 000 евро на всяко от децата за нанесени морални щети.