Турция парализирана от Covid-19

Актуални новини
20:06 - 16 Май 2020
4382
Турция парализирана от Covid-19

Истанбул и още 14 големи турски града изпаднаха от полунощ в най-продължителната си уикенд парализа заради пандемията от коронавирус.

Срокът й ще бъде до полунощ във вторник, предаде Анадолската агенция. Гражданите няма да могат да напускат домовете си в Анкара, Измир, Бурса и други градове. Предишните забрани се прилагаха в 31 града, но този път карантинният уикенд в засегнатите населени места ще бъде необичайно дълъг, защото правителството сля съботата и неделята с понеделника и вторника, 19 май, който е официален празник - Деня за памет на Ататюрк и празник на младежта и спорта.

В другите населени места продължава разхлабването на мерките за възрастните, които са най-строги, тъй като преди 2 месеца бе въведена пълна забрана за излизане от вкъщи за хората над 65 години. Миналата неделя за първи път им бе разрешено да се покажат за три часа. Това са над 7,5 млн. души.

Освен това южната ни съседка ще пропуска от 20 май 2020 г. свободно всички български граждани, нуждаещи се от лечение в турски болници, с до двама придружители, без те да бъдат поставяни под 14-дневна карантина. За това е уведомено МВнР от министерството на външните работи на Турция с нота, изпратена до посолството ни в Анкара, предаде БНТ