Турция се обяви за защитник на Европа и НАТО

Министерството на отбраната посочва сериозните заплахи от ДАЕШ, кюрдите и ПКК

Свят
17:51 - 03 Ноември 2019
1469
Турция се обяви за защитник на Европа и НАТО

Турция е последната стена между Европа и тероризма, съобщи министерството на отбраната на страната, цитирано от "Анадолската агенция".

"Турция защитава не само собствените си граници, но и границите на НАТО. Сигурността на Турция е сигурността на цяла Европа, включително НАТО", се казва в изявление на министерството.

Турция, като последната стена между Европа и тероризма, "е водещата страна в борбата срещу тероризма", допълват те.

В изявлението се критикува резолюцията на Камарата на представителите на САЩ, признаваща събитията от 1915 г. от Османската ера и резолюцията на френския парламент относно операцията в Сирия.

"Ние осъждаме Камарата на представителите на САЩ, която одобри предполагаемия арменски геноцид, и Френското национално събрание, което даде изявления за подкрепа, като определи терористичната организация ПКК като "съюзници".

"Ние ги приканваме към здрав разум и се надяваме те да поправят тези исторически и сериозни грешки възможно най-скоро", се казва в изявлението.

В него се казва, че резолюцията на САЩ относно арменските претенции и законопроектът за подкрепа на санкциите срещу Турция противоречат на споразумението между Анкара и Вашингтон, постигнато по отношение на Сирия и духа на НАТО.

Министерството допълва, че резолюцията на френския парламент относно операцията в Сирия в Турция не е "нищо друго, освен опит за изкривяване на истината на световното обществено мнение, особено на френския народ".

Френският сенат и Народното събрание одобриха в сряда резолюции, осъждаща операцията в Северна Сирия.

Турското министерство посочва сериозните заплахи от ДАЕШ, кюрдите и ПКК, насочени към Турция от източната част на Ефрат и обяснява, че Турция споделя мнения как да премахне тези заплахи.

"Като страна близо 70-години в НАТО, приоритет на Турция е да премахне заплахата от тероризма, като действа заедно със своите съюзници", допълват те.

Според Турция, "въпреки това, въпреки че е постигнато споразумение по много въпроси, окончателното споразумение не можеше да бъде постигнато и за съжаление Турция е оставена сама в борбата срещу тероризма".