Турция заплаши да закрие американската база Инджирлик

Вашингтон настоя Турция да отмени всякакви доставки на руските С-400

Свят
11:11 - 11 Декември 2019
732
Турция заплаши да закрие американската база Инджирлик

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу обяви в изявление, че Анкара може да изиска САЩ да напуснат военновъздушната база Инджирлик, ако Вашингтон наложи санкции в отговор на придобиването от страна на Турция на руски противоракетни системи С-400, съобщават турските медии.

"Ще направим оценка на най-лошия възможен сценарий и ще вземем решение. Ако САЩ наложат санкции срещу Турция, тогава въпросът за базите Инджирлик и Куречик може да влезе в дневния ред", предупреди турският първи дипломат.

Радарът за ранно предупреждение срещу ракетно нападение, който е част от системата за противоракетна отбрана в Европа, разположена в областта Куречик във вилаета Малатия в Югоизточна Турция, беше пуснат в експлоатация в началото на 2012 г. Функционирането му се осигурява от американските военни.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви през ноември след срещата си с американския си колега Доналд Тръмп във Вашингтон, че Анкара може да купи американски противоракетни системи "Пейтриът", но смята исканията на САЩ да не придобива руски зенитни комплекси С-400 са в нарушение на нейния суверенитет.

Доставките на най-новите руски противовъздушни системи С-400, което предизвика значителен разрив в отношенията между Турция и САЩ, започнаха през юли. По думите на Ердоган С-400 ще бъдат разгърнати в целия си потенциал до април 2020 г.

Вашингтон настоя Турция да отмени всякакви доставки на руските зенитно-ракетни комплекси заради опасения, че те са несъвместими със стандартите за сигурност на НАТО и могат да компрометират работата на американските изтребители F-35. Турция настоя, че ще продължи да се снабдява със С-400.