Турция започна военната операция срещу Сирия

Целта на операцията е създаването на буферна зона по границата

Новини
20:24 - 09 Октомври 2019
2588
Турция започна военната операция срещу Сирия

Турската авиация започна военната операция „Извор на мира“ срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия, нанасяйки въздушни удари по селището Рас ал Айн в провинция Хашек, съобщават световните медии. Целта на операцията е създаването на буферна зона по границата, в която да бъдат заселени пребиваващи в Турция сирийски бежанци. Съобщава се за цивилни жертви.

Турските военновъздушни сили са нанесли удари срещу граничните райони в северната част на Сирия, по думи на военни кореспонденти, минути след като Анкара обяви започването нова военна операция, предаде АФП. „Турски самолети нанесоха удари в района на Рас Ал Айн, близо до границата“, заявиха британски военни наблюдатели. Кореспондент на Франс прес също потвърди, че е чул множество експлозии в района.

Турската бомбардировка върху контролирани от сирийските кюрди цели в североизточната част на Сирия е предизвикала цивилни жертви, допълва АФП, като се позовава на кюрдски източници. Според тях са убити двама мирни жители и са ранени още около 20. Убити са също седем кюрдски бойци от коалицията "Сирийски демократични сили" (СДС). Телата им са били докарани в болницата в град Айн Иса, намиращ се на север от провинция Ракка. Ранени са били 16 членове на СДС.

По информация на Ал Хадас турските военновъздушни сили са нанесли общо 16 удара по позиции на кюрдски формирования, по техни контролни пунктове и бази в населените места Мешрафия, Хирбет-Банат, Ал Асадия и Бир Нух. Гъсти облаци дим се издигат над тези райони.
 
Кюрдските „Сирийски демократични сили“ (СДС) пък изстреляха снаряди по турския град Нусайбин на границата, в близост до град Камишли, предаде РИА Новости. Освен това СДС бомбардирали и други градове и военни цели по границата с Турция. ТАСС, позовавайки се на сирийската агенция САНА, съобщи и че бойци от оглавяваната от кюрди коалиция СДС са подпалили няколко петролни кули в северната провинция Хасака.

Междувременно сенатор Линдзи Греъм се зарече, че Конгресът на САЩ ще отговори на военната интервенция на Турция в Северна Сирия, насочена срещу кюрдските формирования в региона, които доскоро бяха съюзници на Вашингтон, предава АФП.
 
Макар Греъм да е съюзник на президента на САЩ Доналд Тръмп, той остро разкритикува по-рано външната политика на Вашингтон, след като Белият дом обяви, че ще изтегли войските си от Сирия. „Ще поведем опитите на Конгреса да накара Ердоган да плати тежка цена“, заяви в „Туитър“ републиканският депутат.