Тюрколог пред Lupa.bg: Очертава ли се сблъсък на Ердоган с Путин заради Крим?

Коментар
21:54 - 24 Февруари 2022
13020
Тюрколог пред Lupa.bg: Очертава ли се сблъсък на Ердоган с Путин заради Крим?

Ердоган заяви, че признанието на републиките в Донбас противоречи на Минските споразумения, както и че Турция няма да се откаже от отношенията с Русия или Украйна заради конфликта помежду им. До вчера турският президент призоваваше за дипломатическо уреждане конфликта между Русия и Украйна. Предлагаше дори тристранна среща с Путин и Зеленски в Анкара. Вчера, 23 февруари, обаче, е проведен дълъг предварително заплануван телефонен разговор между него и Путин. Това заяви пред Lupa.bg тюлкологът Емилия Славкова. 

Турският управляващ елит е заинтересуван от процесите в Украйна, както поради икономически причини – понеже има голям стокообмен и други икономически интереси в тази страна - така и може би на първо място по геополитически съображения – той отдавна има претенции към Крим като се стреми да „защитава” най-малкото правата на кримските татари. Но Турция би се решила да действа по-активно в тази посока, само ако стабилността на Русия намалее, прогнозира Емилия Славкова.

Засега турският политически елит само лавира между глобалните сили, защото Турция продължава да бъде близкоизточна страна със средни размери и възможности.

По думите й главният противник на руския президент Владимир Путин в украинския конфликт е Вашингтон. Защо тогава руските войски са насочени към Украйна?! Не говори ли случващото се в Украйна за неуспешна западна дипломация? Дали обаче това е случайно?! Не е ли възможно да има неофициални договорки между между Путин и Байдън, за които световната общественост не е осведомена? Тези въпроси трябва да намерят своя реалистичен отговор.

"НАТО нагнетява години наред обстановката в близост и по границите на Русия, а и в Черно море с неимоверно нарастване въоръжените си сили. САЩ създават напрежение с големи доставки на съвременно въоръжение за Украйна. България трябва да се грижи преди всичко за своя национален интерес, който диктува да не се хвърляме самоотвержено на амбразурата. Тъй като сме в непосредствена близост до огъня на конфликта. Нека управляващите не забравят колко пъти България е вкарвана в трагични щети и национални катастрофи заради верноподаническото си отношение към военно-политическите блокове на велики сили, нека помнят как постъпва Борис III по време на Втората световна война. Чувството за национално самосъхранение трябва да е водещо“, смята Славкова.