Убиха и наследника на страшилището Багдади

Новината беше съобщена от щатския президент Доналд Тръмп в „Туитър”

Топ
16:11 - 29 Октомври 2019
2452
Убиха и наследника на страшилището Багдади

Американският президент Доналд Тръмп съобщи в „Туитър”, че американски войници са ликвидирали вероятния приемник на главатаря на „Ислямска държава” Багдади. Неговоти име е Абдула Кардаш. Той е бил ликвидиран в провинция Идлиб.

„Току-що ми потвърдиха, че най-вероятният приемник на Абу Бакр ал Багдади е бил отстранен от американски войници. Най-вероятно той щеше да заеме неговото място. Сега и той е мъртъв!”, написа президентът в своя туит.

Още през август Багдади назначи Кардаш на висок пост в групировката. Анонимен източник от разузнаването е съобщил на изданието, че в последно време ал Багдади се е оттеглил от реалното ръководство на групировката и Кардаш фактически е станал негов приемник.

Самият Абу Бакр ал Багдади, дългогодишният водач на терористичната организация "Ислямска държава", укривал се в продължение на години, беше убит преди три дни при операция под командването на САЩ в Сирия. Багдади стана известен за света през юли 2014 г., когато произнесе проповед в джамия в Мосул точно след като силите на "Ислямска държава" бяха завзели северния иракски град и обявиха създаването на халифат. Това беше единственото известно негово публично появяване, с оглед на това, че групировката се опитваше да създаде аура на мистерия около върховния си водач, тактика, която също така служеше добре за охраната на самопровъзгласилия се халиф, роден през 1971 г. в Самара, Ирак. През последните месеци "Ислямска държава" понесе сериозни териториални загуби в Ирак и съседна Сирия.