Учен от БАН обяви: Коронавирусът се задържа най-дълго върху пластмаса (графика)

Новини
19:12 - 08 Април 2020
5800
Учен от БАН обяви: Коронавирусът се задържа най-дълго върху пластмаса (графика)

Коронавирусът се задържа най-дълго върху пластмаса. Полуживотът му върху повърхности като опаковки, бутилки от вода или безалкохолни е 7 часа. Жизнеспособността на вируса пък може да се запази до 72 часа. Това обясни доц. Иванка Николова, ръководител на Департамент вирусология към Институт по микробиология към БАН.

„Човек, който е носител на коронавирус, може да се е изкашлял или да е опипал продуктите в супермаркета и да е пренесъл вируса. Така, ако ние вземем продуктите с голи ръце и след това си пипнем лицето, може да се заразим”, каза тя. Доц. Николова подчерта, че поради тази причина е важно непрекъснато да мием лицето и да носим необходимите предпазни средства – ръкавици и маски.

Доц. Иванка Николова

Ръководителят на Департамента по вирусология се позовава на проучване на учени от американския Национален здравен институт, които заедно със свои колеги от Центъра по превенция и контрол на заболяванията са изследвали аерозолната и повърхностна стабилност на новия коронавирус SARS-CoV-2, който беше регистриран за първи път в град Ухан в края на 2019 г. „Този вирус е от т. нар. облечени вируси, което значи, че притежава допълнителна липидна обвивка. Всъщност по правило вирусите, които притежават липидна обвивка са доста по-нестабилни и това е тяхното слабо звено”, обясни доц. Николова.

Според графиката, получена в резултат на лабораторните експерименти, е установено, че вирусът най-малко издържа в аерозолните капчици, които се отделят при кихане и кашляне. Тогава той запазва своята жизнеспособност до 3 часа. Върху повърхности, които съдържат елемента мед (като някои съдове или дръжки на врати), времето на полуживот на вируса е 50 минути. Той оцелява около 10 часа, въпреки че в края значително намалява вирусният титър, уточни ръководителят на департамента по вирусология. Върху картон пък времето на полуживот е 3,5 часа и вирусът запазва своята жизнеспособност 24 часа.

Карта, която показва колко дълго се задържа вируса върху различни повърхности

Доц. Николова увери, че ако получаваме пратки от Китай, не би трябвало да се притесняваме, че може да се заразим с вируса чрез тях. Към продуктите, направени от картон, могат да се причислят и вестниците. От отпечатването им до доставката им до местата за разпространение минават повече от 3,5 часа. Ръководителят на департамента по вирусология уточни, че не е правено отделно изследване за пренасянето на вируса чрез вестници, но чрез тях не би трябвало да има възможност да заразяване. Преди пластмасата спрямо устойчивост на SARS-CoV-2 се нареждат металните повърхности. Времето на полуживот е 5,5 часа и вирусът е жизнеспособен 48 часа. Затова отново трябва да се внимава при запасяването с хранителни продукти, тъй като голяма част от консервите са от метал.

Все още няма достоверни изследвания колко дълго може да преживее вирусът върху дрехи и други материи, които се дезинфекцират по-трудно. За жизнеспособността на вирусите от голямо значение са и факторите температура и влажност. Промените в тези параметри може да повлияят върху това колко дълго ще оцелеят вирусите. „Способността на вируса да оцелява относително дълго на различни повърхности налага и необходимостта от поддържане на висока хигиена на ръцете и повърхностите и това остава като основна превантивна мярка”, подчерта доц. Николова.