Учени: Луната може да се свива

Земята не е единственото място във Вселената, което може да трепери

Мистика
16:17 - 15 Май 2019
2987
Учени: Луната може да се свива

Земята не е единственото място във Вселената, което може да трепери, т.е. да има разместване на пластовете и да се провокира земетресение.

Скалните планети и луните изпитват подобни движения, образувани между масивни парчета кора на други светове, както могат и тук на Земята.

Луната е едно от местата, за които знаем, че преживяват такива промени, а новите изследвания показват, че всъщност може да направи Луната по-малка с времето.

Изследването, публикувано в Nature Geoscience, обяснява как скалите, наблюдавани на повърхността на Луната, намекват за охлаждащо заклинание, възникнало след образуването на Луната.

"Докато се охлаждаше, се сбръчква като стафида и на повърхността се образуваха големи скали, когато лунната кора беше компресирана. Тези райони, известни като грешки на тягата, все още могат да растат днес, а общият размер на Луната може да се свие като резултат", твърдят учените.

Изследователите комбинираха наблюденията от Лунния разузнавателен орбитален център на НАСА с нов анализ на сеизмичните показания, събрани по време на мисиите на "Аполо". Това преразглеждане на данните разкри приблизителния източник на десетки лунни земетресения, открити от инструментите.

"Открихме, че редица от земетресенията, записани в данните на "Аполо", се случиха много близо до грешките, наблюдавани в образите на LRO", заяви Николас Шмер от Университета на Мериленд, съавтор на изследването.

Много вероятно е грешките да са все още активни днес. Вие често не виждате активната тектоника навсякъде, освен Земята, така че е много вълнуващо да мислите, че тези недостатъци все още могат да предизвикат лунните вълни.

Както и на Земята, налягането по линиите на разлома се изгражда до точка, където силата на триене вече не може да попречи на големите скални плочи да се движат. Когато това движение се случи, се усеща земетресение, а в случая на Луната продължителното движение на плочите може да означава, че не е направено свиване.

Изследователите предполагат, че това е просто още една от многото причини, поради които човечеството трябва да даде приоритет на преразглеждането на Луната.

Научавайки повече за това как работи Луната и механиката на повърхността, може да ни научи много за другите планети и да помогнем за подготовката на организации като НАСА за пътувания по-дълбоко в Космоса.