Учени: Йогуртът предпазва от рак !

Изследователите допускат, че благоприятният ефект се дължи на бактериите Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус

Новини
12:34 - 21 Юни 2019
2221
Учени: Йогуртът предпазва от рак!

Ако сте мъж и за последно сте хапвали йогурт преди повече от седмица, вероятно ще пожелаете да преосмислите поведението си - учени от САЩ са установили, че консумацията на две или повече порции кисело мляко седмично играе важна роля в превенцията на рак на дебелото черво при мъжете, пише в. "Дейли стар". 

Изследването на специалисти от Вашингтонския университет е обхванало над 32 000 мъже и над 55 000 жени, наблюдавани в продължение на 25 години.

Изследователите са установили, че мъжете, консумирали минимум две порции йогурт седмично, имат с 19 процента по-малко аденомни образувания в сравнение с тези, чието меню не включва млечния продукт. Аденомите са полипи в дебелото черво, които могат да се трансформират в ракови. 

Резултатите показват също, че за любителите на йогурта вероятността да развият най-рисковите типове тумори е с 26 процента по-малка. 

Тъй като наблюдението е обсервационно, специалистите не могат да посочат със сигурност каква е връзката между консумацията на млечния продукт и превенцията на рака. Изследователите все пак допускат, че благоприятният ефект се дължи на бактериите Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус, както и на противовъзпалителния ефект на йогурта.

Изненадващо подобна зависимост не е открита при изследваните жени.