Ученикът с мигрантите в буса остава в килия

Крими
17:43 - 02 Март 2023
1412
Ученикът с мигрантите в буса остава в килия

Районният съд в Стара Загора е наложил най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 18-годишния С.С. от Кърджали, обвинен за подпомагане на 57 афганистанци да преминат незаконно през страната. Това съобщават от пресцентъра на институцията. 

Както БТА съобщи, ученикът е бил задържан на 196-и километър на автомагистрала „Тракия“ в землището на Стара Загора. Тийнейджърът използвал товарен автомобил, марка „Ивеко“.

Обвиняемият имал нужда от финансови средства. С него се свързало лице, което му предложило да превози мигранти от Карнобат до границата на България със Сърбия, срещу което щял да получи 10 000 лева. С.С. се съгласил и за целта на 26 февруари двамата се срещнали. На ученика било предоставено превозното средство, собственост на друго лице.

Афганистанските граждани се били договорили с "каналджии" в Турция да ги преведат през България с крайна точка границата със Сърбия срещу около 3000 евро/3500 долара на човек. Част от мигрантите платили сумите за трафика им на лица в Турция.

С водачи достигнали до оградата на турско-българската граница и през тъмната част на денонощието, с помощта на сгъваеми стълби и придружавани от "каналджии", преминали на територията на България. Вървели пеша около 3-4 дни и на 27 февруари достигнали до село Крумово градище, общ. Карнобат, където към тях се присъединили и други мигранти, които така достигнали 57 души.

За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 5000 до 20 000 лева.

Определението на съда подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд – Стара Загора в тридневен срок.