Учените предупреждават футболните фенове за риск от инфаркт на финала на Евро'24

Изследователите обясняват как тялото на зрителя ще реагира по време на финала на Евро 2024

Спорт
21:00 - 13 Юли 2024
3646
Учените предупреждават футболните фенове за риск от инфаркт на финала на Евро'24

Футболните фенове ще изпитат повишена „когнитивна тревожност“, която ще доведе до различни „физиологични симптоми“, смятат учените от университета в Дарби, цитирани от „Дейли мейл“.

По време на финала на Евро 2024, когато един срещу друг се изправят отборите на Англия и Испания, футболните привърженици ще се окажат във въртележка от емоции и физически промени, които няма да могат да контролират. От потни длани до бързо биещо сърце и кръвообращение, преизпълнено с хормони. Ето какво се случва с човешкото тяло, според учените, докато гледа мача Англия срещу Испания.

По време на футболен мач, феновете изпитват стрес. В този момент от надбъбречните жлези се освобождава кортизол, известен още като хормон на стреса. Това е физиологична реакция, при която тялото ни се подготвя за опасна или плашеща ситуация, като отделя хормони. Кортизолът помага на човек да има енергия да реагира пред появила се опасност. Освен това увеличава и бодростта, но прекаленото му количество може да доведе до потискане на имунната система, увеличаване на теглото и повишаване на кръвното налягане с риск от сърдечни проблеми.

Предишни изследвания установяват, че в дните когато се провеждат решаващи мачове, феновете могат да получат инфаркт, което се дължи на опасните нива на стрес. Според проучване от 2020 г., публикувано от експерти от Оксфордския университет, преданите запалянковци отделят още повече кортизол, когато гледат мачовете на живо.

Още един хормон на стреса, който се отделя в подобна ситуация, е адреналинът. Той се повишава по време на стресиращ футболен мач, а сърдечният ритъм в този момент се ускорява. В клетките на основните органи, включително на сърцето, има специфични места, наречени бета-рецептори, които реагират на адреналина, когато той се освобождава, като увеличават сърдечната честота.

„Тази реакция не е насочена към подобряване на преноса на кислород, а по-скоро към отделяните хормони“, каза Марк Фаги, професор по клинични изследвания към университета в Дарби.

Кръвното налягане също се повишава поради факта, че тези хормони предизвикват свиване на кръвоносните съдове, макар че това е временна реакция.

„Сърдечният ни ритъм може да се повиши, когато сме стресирани или притеснени, например когато гледаме важен футболен мач“, каза д-р Анди Хутън, специалист в областта на спорта и физическите упражнения към университета в Дарби.

Дланите на футболните запалянковци ще са потни или поне по-потни от обикновено. Това се дължи на ендокринните потни жлези, разположени по  ръцете, челото и стъпалата. Те се контролират от нервната система. Когато температурата на тялото се повиши, често в резултат на реакция от хормоните на стреса, се ускорява сърдечната честота. Поради това се отделя и пот, за да се охлади тялото.

„Знаем, че по ръцете и краката ни има по-голяма концентрация на определени видове потни жлези в сравнение с други части на тялото“, каза Мел Линдли, ръководител на училището по здравни и социални грижи към университета в Дарби. „Тези потни жлези се активират от хормоните на стреса в организма, така че когато сме в подобно състояние, ръцете ни могат да се изпотят.“

Цялата тази допълнителна работа за тялото означава, че трябва човек да диша по-дълбоко и по-бързо, за да получи повече кислород от въздуха. Дишането по този начин насърчава пълния кислороден обмен, т.е. размяната на входящия кислород във въздуха с изходящия въглероден диоксид. Експертите от университета в Дарби препоръчват дълбоко дишане в „напрегнатите моменти от мача“.

Не всичко обаче е отрицателно, тъй като тялото ни възнаграждава по време на футболните моменти като например ,когато отборът, за когото ликуват феновете вкара гол или спечели мача. Тази еуфория предизвиква отделянето на т.нар. „хормони на щастието“ като допамин, окситоцин, адреналин, ендорфини и вазопресин.

„Тези естествени химикали могат да ни накарат да се чувстваме чудесно, а положителното им въздействие е полезно за здравето ни“, каза професор Фаги. „Радостта се усеща от невротрансмитерите, които са малки химически пратеници, предаващи сигнали между невроните и други телесни клетки. Това може да подсили имунната ни система, да се бори със стреса и болката и да подпомогне дълголетието.“