Училище в Тайван въведе поли и за момчетата в клас

И възпитатели, и ученици тръгнаха с полово неутралните униформи

Новини
18:50 - 24 Юли 2019
4944
Училище в Тайван въведе поли и за момчетата в клас

И момчетата, и момичетата ще могат да носят поли в училище в Тайван, след като беше обявен план да бъдат премахнати униформите, предназначени само за единия от половете, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Новото правило е направо революция за Азия, където доминират традиционните ценности. До промяната се стигна след едноседмична кампания през май, в която момчетата и учителите в гимназията в Банцяо, ходиха на училище с поли, за да бъдат отхвърлени стереотипите.

Според сегашния правилник униформата за момчетата е с панталон, а аз момичетата - с пола. Дрескодът за новата учебна година обаче няма да споменава полове.

"Това ще увеличи личната свобода на учениците да избират униформите си, като бъдат уважени правата им", заявиха от гимназията.

Гимназията има над 2000 ученици на възраст от 16 до 18 години. Тайванското министерство на образованието одобрява инициативата като "прогресивна стъпка към разнородност".

Кампании за полово-неутрални ученически униформи има в цял свят. Кметът на столицата Мексико обяви миналия месец, че учениците имат право да избират между панталони или поли. В Уелс също властите обявиха, че слагат край на различните униформи за момчетата и момичетата.