Учредиха награда на името на поета Константин Павлов

На рождения ден на твореца - 2 април ще бъде обявен първият носител на приза за поезия

Култура
12:47 - 28 Януари 2022
3381
Учредиха награда на името на поета Константин Павлов

Общественици и литератори учредиха поетична награда на името на поета Константин Павлов. Инициативата е на Румяна Таслакова, журналист и дългогодишен ръководител на Българската редакция в „Дойче веле". Членове на журито, което ще присъди приза, са поетесата и драматург Мирела Иванова, литературният историк и критик проф. Михаил Неделчев и писателят Ани Илков. На събитието присъстваха също дъщерята и внучката на поета - художничката и директор на Националното училище за изящни изкуства Донка Павлова и студентката Неда Лаптева.

"Една нощ, миналата година, сънувах Константин Павлов. Когато се събудих, се замислих, че на името на този невероятен българин няма учредена награда. А трябва да търсим и откриваме поетите, които ще припомнят за неговия невероятен дух и изключителното му гражданско достойнство и ще носят част от тях в нашето и в бъдещото време", каза Румяна Таслакова и отбеляза, че основният критерий за открояване на достойните за наградата поети трябва да бъде именно гражданският им дух - като личности и като творци.

Създателите на наградата се обединиха около мнението, че Константин Павлов несъмнено е едно от най-необичайните и знакови явления в българската поезия - немногословният автор, чиито забранени "Стихове" (втората книга на поета) се преписваха на ръка, разпространяваха се и се превръщаха в символи на литературния и човешки стоицизъм, на свободния и неустрашим дух, на високия смисъл да останеш верен на словото и истината.

"За нас, литераторите, които съзряхме в средата на 60-те години и бяхме настроени критично към режима, "Стихове" на Константин Павлов бе една от нашите съкровени, най-важни книги. И след 1989 г. Константин Павлов се превърна пак в нещо като опозиция. Днес също присъства непрекъснато в нашето съзнание като коректив чрез мяркащи се негови фрази и думи. Той вече е класик, но без да е застинал в поза", отбеляза проф. Михаил Неделчев.

Ани Илков определи Константин Павлов като "труден поет, последния просветител - скептичен просветител; човек, чийто опит стига обертоновете на мистическото, без да води до суеверие, и човек, който подлага настоящето на радикална критика, без да напуска териториите на духа".

"Няма друг, който да е стоял с такава житейска и творческа твърдост в защита на свободната мисъл, творческото въображение и автономията на изкуството в България от 60-те години и насетне. Той бе поетът, който не пееше, усъмнен в "красивото безкористие" на тогавашните "славеи". Той взриви самото сърце на тогава пишещият се отново комунистически романс, като го атакува отчасти със собствените му идеали", каза Ани Илков. И предложи да се помисли и за поставяне на малък бюст на Константин Павлов в близост до дома му в София.

Журито се обедини и около идеята, че присъждането на наградата за поезия "Константин Павлов" си поставя високи литературни цели: да съхрани паметта за големия поет, да дава нови и нови поводи за преоткриване на уникалния му словесен свят и да разкрива нови пространства за разгръщане на модерната национална поезия.

Националната награда за поезия "Константин Павлов" - материално поощрение и малка статуетка, изработена от скулптора Ангел Станев, ще се връчва всяка година на рождения ден на Константин Павлов - 2 април, на тържествена церемония в Софийска градска художествена галерия. Първата награда ще бъде обявена още тази година.