УЕФА погва турските национали за политически провокации

Футболистите поздравиха армията покрай офанзивата срещу кюрдите в Сирия

По света
16:39 - 14 Октомври 2019
2166
УЕФА погва турските национали за политически провокации

УЕФА започва разследване срещу футболистите на Турция след мача с Албания от квалификациите за Евро 2020, завършил с победа 1:0 за южните ни съседи. Причината е в радостта от победния гол на Дженк Тосун в последните минути. След попадението играчите групово козируваха, а по-късно се разбра, че това е поздрав към турската армия.

След мача с Албания в профила на турския национален отбор в Туитър се появи и снимка, на която целият състав - играчи и треньори, козируват. Текстът към нея гласи, че победата се посвещава на "нашите смели войници".

Целият лагер на националния отбор поздравява турската армия в съблекалнята           Снимка: Туитър

От миналата седмица насам турски войски водят военна офанзива срещу кюрдски бойци в северната част на Сирия. Според Анкара наречената „Извор на мира” операция цели „прочистване” на района от терористи.

Според дисциплинарния правилник на УЕФА се забранява използването на "жестове, думи, предмети или каквито и да е други средства за предаване на провокативни послания, които не са подходящи за спортни събития, и в частност провокативни послания, които са от политическо, идеологическо или религиозно естество".

За такава проява бяха глобени швейцарските национали Джердан Шакири и Гранит Джака по време на световното първенство в Русия миналата година. В мача срещу Сърбия двамата косовски албанци изобразяваха с ръце двуглав орел, символ на Велика Албания. 

Снимка: БТА