Украйна и Полша ще правят снаряди заедно

Финансирането на поръчката ще се извърши със средства от САЩ и ЕС

Украйна
20:16 - 06 Април 2023
2180
Украйна и Полша ще правят снаряди заедно

Украинският държавен производител на оръжия заяви в четвъртък, че ще започне съвместно производство на 125-милиметрови снаряди за танкове от съветската епоха с полския производител на оръжия Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ). "Укроборонпром" заяви, че Полша ще стане втората натовска държава, която ще помогне на Украйна да произвежда боеприпаси, без да уточнява коя е другата.

"В съответствие със споразумението са планирани нови производствени линии за производство на големи количества боеприпаси за 125-мм танкови оръдия", се казва в изявление на компанията. Споразумението беше подписано по време на посещението на президента Володимир Зеленски в Полша в сряда.

Украйна ще предостави технологията и ще изпрати свои специалисти в полските градове, където ще бъдат разположени производствените мощности предвид високите рискове за сигурността в Украйна 

Представители на "Укроборонпром" заявиха, че Русия непрекъснато е атакувала оръжейни съоръжения, принуждавайки я да премести производството си в по-безопасни райони. През февруари компанията обяви, че е започнала да произвежда боеприпаси със страна от НАТО в Централна Европа.

Полша призова оръжейната си индустрия да увеличи производството
Украйна увеличи от 100 на 150 броя на многоцелевите блиндирани военни машини "Росомак" (KTO Rosomak), които поръча от Полша, съобщи говорител на полското правителството, цитиран от ДПА и БТА. 

Финансирането на поръчката ще се извърши със средства от САЩ и ЕС, каза говорителят на правителството Пьотр Мюлер във Варшава, ден след посещението на Зеленски.

Оборудвана с 30-милиметрово оръдие и с капацитет за тричленен екипаж и осем войници, 22-тонната машина "Росомак" е произведена по лиценз на финландската бронирана машина "Патриа АМВ" (Patria AMV).

Освен това Украйна е поръчала над 50 самоходни минохвъргачки "М120 Рак". Планирана е и доставка на 100 ракети за зенитно-ракетни системи с малък обсег, отбелязва агенцията.

По данни на полското правителство до момента общата стойност на отбранителната техника, доставена на Украйна от Полша, възлиза на 2.1 милиарда евро.