Украйна иска Турция да затвори Босфора за руски кораби

Анкара се противопостави на санкциите срещу Москва

Свят
11:10 - 24 Февруари 2022
2209
Украйна иска Турция да затвори Босфора за руски кораби

Украйна е поискала от Турция да затвори проливите си Босфор и Дарданели за руски кораби. Това съобщи украинският посланик в Анкара Васил Боднар , цитиран от "Дейли сабах".

"Призоваваме за затваряне на въздушното пространство, на проливите Босфор и Дарданелите. Предадохме съответното си искане до турската страна. В същото време искаме санкции, наложени на руската страна", заяви Боднар на пресконференция.

Искането поставя в трудно положение Турция, която е членка на НАТО, тъй като тя има обща морска граница с Украйна и Русия в Черно море и поддържа добри отношения с двете страни.

Съгласно споразумение от 1936 г. Анкара има контрол над проливите и може да ограничи преминаването на военни кораби по време на война или при заплаха.

Турция се противопостави на санкциите срещу Русия.

Вчера президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара ще се опита да разреши кризата, без да прекъсва връзките си нито с Москва, нито с Киев. Въпреки принципното си несъгласие със санкциите спрямо Кремъл обаче Анкара нарече действията на Русия срещу Украйна "неприемливи".