Украйна не забелязва струпване на беларуски военни край границата си

Новини
15:33 - 12 Август 2024
1035
Украйна не забелязва струпване на беларуски военни край границата си

Андрий Демченко, говорителят на украинската служба, предаде, че Украйна не забелязва признаци на струпване на допълнителни беларуски сили по границата си. В събота Беларус предаде, че изпраща допълнителни войски в пограничния район.

„През последните дни не сме засекли движение или струпване на беларуски сили, включително разнообразни военни части, оборудване и жива сила, покрай границата ни“, каза Демченко.

В събота Беларус съобщи, че изпраща войски за укрепване на границата си с Украйна, след като обвини Киев, че нарушава въздушното ѝ пространство с дронове.

Миналата седмица Украйна извърши изненадващо нахлуване в руската Курска област. Русия съобщи, че има завишена украинска военна дейност край руската Белгородска област.

Демченко заяви, че Беларус е направила изявлението, за да допринесе за руската информационна кампания, която се опитва да окаже натиск върху Украйна.

„Най-вероятно те ще бъдат принудени... да преместят оборудване и жива сила, може би в малък брой, за да създадат впечатление, че това се случва. Най-вероятно, ако това ще се случи или се случва, то ще е по-дълбоко в рамките на беларуската територия", добави Демченко.