Украйна получи още 64 тела на загинали бойци от "Азовстал"

Споразумението е било постигнато в резултат на преговори с руснаците

Украйна
14:53 - 14 Юни 2022
3663
Украйна получи още 64 тела на загинали бойци от "Азовстал"

Украйна си върна телата на още 64 защитници на завода „Азовстал“ в Мариупол. Това съобщиха от Министерството за реинтеграция на временно окупираните територии.

Споразумението е било постигнато в резултат на преговори с руснаците, провели се с участието на комисаря по въпросите на лицата, изчезнали при особени обстоятелства - Олег Котенко. Операцията е била проведена в сътрудничество с Министерството на реинтеграцията и службите на Украйна.    

Процесът на връщане на телата на загиналите украински войници продължава. Той се осъществява в съответствие с правилата на Женевската конвенция, съобщават още от Киев. Не е ясно дали те са били разменени срещу същия брой руски военни.

Припомняме, че на 9 юни телата на 58 бойци, защитаващи „Азовстал“, бяха откарани в украинската столица. Това последва операцията на 4 юни, когато според бившия командир на полка „Азов“ Максим Жорин стана размяна на 160 мъртви украински бойци срещу 160 руснаци.

Бойците от „Азовстал“ удържаха месеци наред последната украинска крепост в Мариупол. В крайна сметка градът бе напълно окупиран от руските сили.