Украйна: Руската контраофанзива в е спряна

Украйна
17:10 - 18 Септември 2024
1057
Украйна: Руската контраофанзива в е спряна

Руската контраофанзива за превземане на зоните под украински контрол в Курска област е спряна, съобщи днес говорител на украинското регионално командване пред Франс прес и добави, че в района се намират „няколко хиляди“ руски цивилни.

Руснаците „се опитаха да атакуват от фланговете, но бяха спрени, ситуацията се стабилизира и днес всичко е под контрол“, заяви говорителят Олексий Дмитрачкивски.

След две години и половина руска инвазия и подложени на натиск в продължение на месеци в Източна Украйна, украинските сили започнаха изненадваща атака в руската гранична Курска област на 6 август, като изненадаха Москва и завзеха няколкостотин квадратни километра и десетки населени места.

На 12 септември руската армия обяви, че е укрепила позициите си, като е започнала контраофанзива в областта.

„Те постигнаха някои незначителни успехи, но сега този успех се превърна във фактическо обкръжение за тях“, каза Дмитрачкивски. „Руснаците влязоха в едно населено място. Започнаха да се бият за друго населено място, но това е всичко“, добави той.

Говорителят също така съобщи, че „няколко хиляди“ руски цивилни все още се намират на контролираната от Украйна територия. 

„В някои населени места има повече от 100 души“, а в други - „повече от 200, повече от 500“, каза той. 

Това са предимно възрастни хора, но има и деца, каза Дмитрачкивски, който каза, че една жена е родила здраво момче на тази територия.

Той също така обвини руската армия, че нанася въздушни удари, по-специално с използване на планиращи бомби, по зоната, контролирана от украинските войски, като съобщи, че от края на август досега са убити най-малко 23 цивилни.

АФП не може да потвърди достоверността на тези твърдения по независим път.

Говорителят отрече каквото и да било лошо отношение към руски мирни граждани от страна на украинските войски.

„Те получават вода, храна и хляб, войниците не ги обиждат“, каза  той, като допълни, че магазините и аптеките не функционират.

В изявление руската армия заяви, че е в настъпление в някои райони на Курска област, докато в други отблъсква украинските атаки, посочва АФП.