Украйна се похвали с успехи на източния бряг на Днепър

Понастоящем руските сили окупират около 17% от страната

Украйна
12:41 - 17 Ноември 2023
2602
Украйна се похвали с успехи на източния бряг на Днепър

Украинските войски проведоха "поредица успешни операции" на източния бряг на река Днепър в окупираната от Русия част на Херсонска област и създадоха няколко плацдарма. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на украинските въоръжени сили.

Морската пехота на Украйна съобщи, че продължава да извършват операции на източния бряг на реката.

По-рано тази седмица Русия призна за първи път, че украинските сили са прекосили реката.

Украинските военни освободиха областния център град Херсон и района около него на западния бряг на Днепър през ноември миналата година. Реката като естествена бариера се превърна в разделителна линия на голяма част от южния фронт.

Прекосяването на Днепър и пренасянето през нея на тежко военно оборудване може да позволи на украинските сили да разгърнат нова линия на нападение на юг по най-прекия сухопътен път към Кримкойто беше анексиран от Русия през 2014 г.

Както Москва, така и Киев твърдят, че са нанесли големи загуби на другата страна по време на операциите в района.

Андрий Йермак, ръководител на кабинета на президента на Украйна, заяви тази седмица, че украинските войски работят за "демилитаризиране" на Крим и са изминали 70% от разстоянието.

По данни на украински военни блогъри силите на Киев са прекосили Днепър на малки групи през лятото, за да създадат първоначален плацдарм около железопътен мост близо до Херсон, след което са се опитали да разширят присъствието си в близките села на източния бряг, включително Кринки.

Напредъкът в Херсонска област се случва след месеци на украински контранастъпателни операции на изток и югоизток, които обаче не постигнаха пробива, на който много украинци се надяваха.

Понастоящем руските сили окупират около 17% от Украйна и отново са в офанзива на места на изток, включително контролирания от Киев град Авдеевка и района близо до контролирания от Москва град Бахмут.

Украинската армия по-рано съобщи, че сражения бушуват по цялата фронтова линия и докладваха за 72 сблъсъка между силите на двете страни през последните 24 часа.

Най-ожесточените битки са били около Авдеевка, Маринка и Бахмут в източната част на Донецка област.

Виталий Барабаш, началник на военната администрация на Авдеевка, предупреди, че руските сили оказват голям натиск към индустриалната зона на града близо до огромен коксов завод и трупат подкрепления.