Украйна си избра евреин за президент

Победата на Зеленски е чудо, не крие радостта си главният равин на Киев Моше Азман

Свят
18:52 - 23 Април 2019
3769
Украйна си избра евреин за президент

След победата на актьора Володимир Зеленски на президентските избори, Украйна ще бъде ръководена от президент-непрактикуващ евреин - забележителна еволюция за тази бивша съветска република, чиято история бе белязана от антисемитски погроми и която понякога обвинявана в прекалена търпимост към неонацистките групи, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

41-годишният актьор, хуморист и преуспяващ продуцент Володимир Зеленски, който по майчина линия е евреин, спечели в неделя президентските избори с 73 процента от гласовете. След встъпването си в длъжност, което трябва да се състои до началото на юни, Зеленски ще се присъедини по върховете на властта към премиера Володимир Гройсман, който също е евреин и който също е на 41 години. Гройсман остава на поста си в очакване на парламентарните избори, които за момента планирани за месец октомври.

"Украйна е единствената страна в света, с изключение на Израел, в която президентът и премиерът са евреи", написа във Фейсбук Едуард Долински - един от лидерите на украинската еврейска общност.

Еврейското потекло на Зеленски, който казва, че религията е личен въпрос и който, според украински медии, е кръстил децата си по православен християнски обред, не стана повод за атаки по време на предизборната кампания, в която не липсваха удари под кръста, отбелязва Франс прес. Това далеч не е безобидно в една държава, в която по време на съветския период да бъдеш евреин не се считаше за нещо, свързано с вярата, а за една от от "националностите" в СССР, вписана в документите за самоличност, припомня агенцията.

В синагога в центъра на Киев главният равин Моше Реувен Азман с усмивка на уста казва: "Имам приятели в Русия, в Европа, в Израел, които ме питаха: Какво се случва у вас, навсякъде има нацисти! Отсега нататък няма да е нужно да обясняваме нищо". Победата на Зеленски е "чудо", не крие радостта си Азман. "Това говори много за зрелостта на украинския народ", допълва той и припомня, че украинците и евреите невинаги са имали гладки отношения.

Първите кланета на евреи на територията на днешна Украйна датират от 18 в. по време на Антиполско въстание, водено от казашкия военен командир Богдан Хмелницки. В тях загинаха десетки хиляди хора. През 19 в. при нов антиполски бунт загиват хиляди евреи.

От 1917 до 1921 г., периодът на бурни борби между белогвардейците, съветските и украинските националисти е белязан от вълна от смъртоносни погроми. Холокостът, организиран от нацистка Германия с участието на украински колаборационистки, унищожи еврейската общност в страната, тогава част от СССР. Само в Бабий Яр, пролом край Киев, на 29 и 30 септември 1941 г. са разстреляни над 34 000 евреи - едно от най-тежките кръвопролития през Втората световна война.

Над 2600 украинци са били признати за "праведници на народите" от мемориала за жертвите на Холокоста "Яд Вашем" в Ерусалим за това, че са рискували живота си, спасявайки евреи.

Като независима държава, Украйна отново беше обвинена в антисемитизъм след идването през 2014 г. на власт в Киев на прозападната власт. Ултранационалистически групи изиграха активна роля на барикадите по време на въстанието на Майдана, довело на власт прозападните сили. Това накара Москва да осъди "неонацисткия" и "фашистки" режим в Киев.

Толкова черна картина няма общо с реалността, уверява равин Азман: "за съжаление, Украйна далеч не е единствената страна на погроми", подчертава той. "До ден днешен равнището на антисемитизма в Украйна е по-ниско отколкото в Русия и в Европа, виждам го ясно", допълва Азман.

Според проучване на американския институт "Пю рисърч сентър" (Pew Research Centre) само 5 процента от пълнолетните жители в Украйна казват, че не желаят да приемат евреите като съграждани. Това съотношение е сред най-ниските в Източна Европа и е много по-малко от това в съседните държави (14 процента в Русия, 18 процента в Полша и 22 процента в Румъния).

Според израелския всекидневник "Аарец", победата на Зеленски не означава край на антисемитизма в Украйна, но представлява "опит да се придаде нов смисъл на украинската нация", която "се е помирила със смутното си минало, малцинствата и съседите си".