Украйна вече признава юрисдикцията на Международния наказателен съд

САЩ, Русия и Израел например не са ратифицирали Римския статут

Украйна
13:13 - 21 Август 2024
1574
Украйна вече признава юрисдикцията на Международния наказателен съд

Върховната рада - парламентът на Украйна - ратифицира Римския статут на Международния наказателен съд (МНС) и измененията към него. Това е основополагащият документ на МНС и така Киев официално признава юрисдикцията му.

Украинският депутат Ярослав Железняк отбелязва, че за президентския законопроект са гласували 281 депутати.

На 15 август президентът Володимир Зеленски внесе във Върховната рада законопроект за ратифициране на Римския статут. В него се предвижда, че в продължение на 7 години след ратификацията страната няма да признава юрисдикцията на Международния наказателен съд над украинци за извършване на престъпления по член 8 от Римския статут.

Член 8 е свързан със "сексуалните и свързаните с пола престъпления като военни престъпления". Той гласи: "С включването на сексуалните и свързаните с пола престъпления като отделни военни престъпления тази разпоредба признава, че насилието, основано на пола, се извършва редовно в контекста на въоръжените конфликти". Изнасилването, сексуалното робство, насилствената проституция, насилствената бременност и насилствената стерилизация са деяния, равностойни на военни престъпления.

Ратификацията ще позволи на Украйна да получи пълноправно членство в Международния наказателен съд. Заместник-ръководителят на президентската канцелария Ирина Мудрая заяви, че ратифицирането на Римския статут е едно от изискванията за присъединяване към ЕС. Такава разпоредба има и в споразуменията за сигурност с някои държави, по-специално с Нидерландия и Германия.

Тя отбеляза, че участието на Украйна в Международния наказателен съд ще повиши ефективността на работата на съда за привличане към отговорност за престъпления, извършени от руски военнослужещи.

Ръководителят на Комисията по външна политика и междупарламентарно сътрудничество на Върховната рада Олександър Мережко отбеляза, че ратификацията на Римския статут ще има минимално въздействие върху украинските военни, които в момента защитават страната, пише УНИАН.

Той каза, че съществува „мит, че това може да окаже отрицателно въздействие върху нашата армия“. Според него съществуват определени гаранции, които позволяват да се защитят военните.

Припомняме, че САЩ, Русия и Израел например не са ратифицирали Римския статут. МНС издаде заповеди за арест на диктатора Владимир Путин и детския омбудсман на Русия Мария Лвова-Белова през 2023 г. за отвличане на украински деца. През 2024 г. пък съдът в Хага издаде заповеди за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и военния министър Йоав Галант, както и на лидери на "Хамас".